Пари Фото 2009

Paris photo 2009.jpg-5-4Вече тринайста години „Пари Фото“ остава като най-значимо фотографско събитие. Този четиридневен салон под пирамидата на Лувъра до голяма степен утвърди фотографията като изкуство – метафорична визия за света, в който живеем.

Paris photo 2009.jpg-3-2Всяка година тук се уточняват котите на известни фотографи от деветнайсети век до сега. Затваря се  кръг с начало Париж, откъдето често изкуствата тръгват, минават през Ню Йорк, за да се утвърдят, добият мащаб, нова форма, за да продължат през Токио, връщат се в Европа през Лондон, минават през другите столици, за да се преоценят отново в Париж. Това сверяване на стойности в изкуството, макар казано схематично, ясно се вижда във феномена „Пари Фото“.

Paris photo 2009.jpg-5

Спомням си първото изложение, когато се представиха големи световни фотографски галерии. Колекционери и запалени аматьори се хвърлиха да купуват винтиджи (оригинални тиражи с авторски подпис), днес все по-скъпи и трудно достъпни. Оцениха се таланти, уточниха се коти, които за няколко години хвръкнаха до небето… (Соул Лейдър, Картие Бресон и много други от 500 – 1000 евро, сега са вече 30000 и повече.) Но не това е най-важното. Утвърди се, даде се възможност на Голямата, фотография, с всички фантастични, ненадминати техники от различни епохи да бъде сравнявана със съвременни таланти в модерното изкуство. Сега всяка година се проследяват тенденции, падане или утвърждаване на истински стойности във фотографията (без да бъркаме с репортажно изкуство, което има своите стойности с барометър например фестивала в Перпинян).

Paris photo 2009.jpg-4-4Тази година между 19 – 22 ноември в Карусел де Лувър се събират 89 фотографски галерии, заедно с 13 престижни издатели на книги, най-добрите от 23 страни. Както всеки път, отдава се почит на определена страна с фотографска култура. Тази година водеща фигура е Иран, заедно с някои страни от арабския свят. (Това не пречи в този момент визите за Иран, поне тук в Париж, да бъдат спрени…). Фондацията за снимане в Бейрут представя редки фотографии, без да забравяме галериите от Кайро, Техеран и Дубай. Знаем, че Иран има стари фотографски традиции и много добри училища за снимане. В този не лек момент за иранците, очевидно това внимание има и политически характер. Осъществяват се дебати и прожекции, свързани с темата за фотографията в арабския свят.

Paris photo 2009.jpg-23На мода е големият, дори гигантски формат. Някои критици го определят като комплекс за показване на висок професионализъм, техническата мощ на фотографа… Шедьовърът не е необходимо да бъде представен голям, за да бъде грабващ, докъто кичът става ужасен. Въпрос на вкус и мания за показ. Най-скъпите и ценени фотографии все още остават винтиджи без значение формата.

Paris photo 2009.jpg-21Например «Игра на Таро» на Роберт Клайн, винтидж от 1950 година, се продаде за 265 000 евро… Тиражът, външният вид  имат голямо значение, но нищо не може да замени окото и ръката на фотографа.

За съжаление или не, изкуството все повече отстъпва място на грабващи вниманието нови технологии. Те се оказват значително по-забавни от някой остарял, едва ли не скучен Рембрант. Явяват се нови, „свръхмодерни“ таланти учудващи публиката с нещо „ултраоригинално“, което да лови окото. Така светът търси, променя се, вечно незадоволени мутираме към нещо ново, което макар интуитивно, всички очакваме с нетърпение.

Paris photo 2009.jpg-17

Много от зрителите в изложението са с фотоапарат в ръце. За някои да снимат сниманото се оказва по-интересно, отколкото самите фотографии… Изкуството заразява.

Paris photo 2009.jpg-17-2 Радостен факт – все още има фотографи, които без да учудват с оригиналност, без да бягат от епохата си, успяват да излязат от оковите на времето и модата. Това е и мярка за истинско изкуство – каквото остава от творението след като мине модата.

Paris photo 2009.jpg-16Няколко думи за галериите в изложението : колегите унгарци с галерия Винтидж от Будапеща, както всяка година са на линия – имат какво да покажат, както и да продадат : Андре Кертез, Имре Кински, Керни, Мохоли Наги… ). Най-впечатляващи галерии остават : Howard Greenberg, Edwinn Houk и Aperture от Ню Йорк; Robert Klein от Бостон; Robert Koch от Сан Франциско; Michael Hoppen от Лондон; Base, Nasu и Foil от Токио; Torch от Амстердам, Max Estrella от Мадрид, Vue от Париж…

За първи път Наса представи фотографии в оригинал с поглед откъм разните Аполо и Джемини към земята (цени 5-7000 евро, а “Изгряване на Земята” погледнато откъм Луната се продаде за 14000 евро).

Paris photo 2009.jpg-11Paris photo 2009.jpg-10Обикновено на подобни сериозни места се явяват и оригинални, провокиращи личности. Ето маскирания господин, който си завира носа навсякъде преди да изпие едно шампанско и да продължи авантюрата си в музея на Лувъра. Девойката с руска военна шапка се изчерви свенливо след предложението ми да й изпратя фотографията.

Paris photo 2009.jpg-24Paris photo 2009.jpg-7Тази година в Париж ноември не е месец на фотографията. Това се прави на всеки две години. Сега около фамозното Пари Фото има за посещение трийсетина интересни изложби. Не са за изпускане произведенията на Клавдиж Слубан и Огюст Сандер. Майкъл Кена излага черно-бели пеизажи в Националната библиотека. Мотото на изложбата отговаря на видяното: “ Фотографиите ми са накити от време, което си отива. „.

Paris photo 2009.jpgКато задължителни бих добавил колекциите на „Делпир и Сие“ в Европейската Къща на Фотографията, както и „Сюрреализмът във Фотографията“ в Центъра Жорж Помпиду.

От своя страна ви каня на първата си изложба на Българска земя, която ще се състои в Си Банк в София между  14 януари и 12 февруари 2010 година.  Названието е „Тук – Там“.

26 Paris photo 2009За любителите на изкуство при откриване на изложбата ще има френски вина, знаете защо – хубавото вино също е изкуство.

В 70-та галерия на сайта могат да се видят останалите  фотографии от салона „Пари Фото“.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*