За мен

ivan-pastuhov

Иван Пастухов – сложна и многопосочна личност. Срещите с него оставят следи и неподвластно чувство ви кара да се връщате към времето, прекарано заедно. Дали защото разказва много увлекателни и интересни истории  за търсенето на истинските неща, за баргунското вино, за Хималаите, или защото преживявате с него онези мигове в различните части на света, които той е посетил.

Всъщност кой е Иван Пастухов? Човекът превел няколко книги, между които “Авантюра на съзнанието” за Шри Орбининдо, или търговецът на бургундски вина, за който няма нищо по-ценно от свободното време. Може би е творецът, който снимайки рисува със светлината, в търсенето на свободата за откриване на мига. Както той обича да споделя, в тази луда надпревара с времето се е научил да спира, за да закове изплъзващото се настояще. И това се случва винаги в тези многобройни страни, в които е снимал и е взел по нещо от всяка.

Първите запечатани мигове на Иван Пастухов са зад пределите на “желязната завеса”. Цели 33 години от живота му минават в комунистическа България, където всеки избор е чужд, а всяка изява е предварително разрешена и контролирана от режима. Потомък е на известен възрожденски род, участвал в съграждането на Освободена България. Дядо му  е виден историк, публицист и политически деец, баща му – един от създателите на кардиологията в България.  Иван практикува като инженер, защото трябва да има аполитична професия. Живот като театър – съвършено индивидуално, с настървено желание за свободна изява, доколкото това е възможно.

От 1984 година Иван Пастухов живее в Париж. Тук той дава  израз на духа си. Обогатява се с различни професии, свързани с психология, биосоциални проблеми, изкуство, а енологията и търговията с Бургундски вина му позволяват да пътува, да разкрива богатствата на света, към които винаги се е стремял.

Освен изложби в Париж, Виена, Нова Зеландия, напоследък с влизането на България в Европа и Нато, Иван Пастухов през 2003 година представя България пред Европейската Общност в Брюксел, а след това в Хагсбурския дворец пред Комитета за Европейска сигурност във Виена. Това е България, където Иван у дома си, поема “жизнен сок”, за да преоткрие света винаги с нов поглед.

„Животът ми представлява съвокупност от възможности, които се опитвам да развия и споделя, доколкото това е възможно. Голяма част от тях намират израз във фотографията. » – казва Иван.

С фотографския си труд Иван Пастухов споделя разнообразието от видяното по петте континента, заедно с духовното и красивото в човека, основен стимул във всичките му търсения.

(Извадки от текст на Ектор Сберо, бивш директор на „Парижки летища“, по представяне на изложба „Лайка по Покривите“ на И.П. в залите на летище Орли)