Фотографска изложба в галерия „Върхове“ – Сибанк

„От Париж до Ашрама“ – Иван Пастухов откри рая в Индия, но продължава да пътешества на лов за фотомигове.“

expo-1С това заглавие ме определи списание „Тема“ от 18-24 януари по повод фотоизложбата в Сибанк. В списанието има добре представни, разнообразни теми. Колкото до статията за мен проявявам разбиране. Знам колко трудно се намира точния стил и език след 45 годишни натрапвани лозунги и строги детерминизми. Промяната е явна, жаргонът – по-малко хулигански и драматичен. Сякаш новата реакция е  да се подчертава някаква необуздана свобода на израза, която на всяка цена да прави впечатление.

expo-2На всички срещи и интервюта най-искрено споделям и се опитвам да покажа, че тези гръмки изрази не са необходими. Рай не съм открил никъде и дори съм убеден, че такъв не съществува.

За себе си бих казал, че кариера в живота не съм правил, не съм я и търсил. Привилегировал съм винаги пътя към вътрешния мир и равновесие, които да ми помогнат да търся отговори на вълнуващи въпроси. Това да се чуствам все по-свободен в трудния свят, в който се намираме всички. Качеството на всяко действие, включително свободата, изисква непрекъснато усилие.  Постигнал съм това да застана зад руля на малката си лодка с възможността да взимам решение.  Планове не правя, граници не слагам. Такъв е живота ми, без Академии и Ашрами, без стремеж към богатства, реклами, титли и рамки. Търся да откривам и да се радвам. Крача с няколко миши напред, както в играта от детски години: „Царю честити имен ден, колко е часа?“ , защото нещата се случват в малките крачки. В живота понякога една миша е по-голяма от много други гигантски…

Преди година в Асоциацията на Картие Бресон в Париж изложиха Соул Лайдър, от най-добрите фотографи-колористи на века. Най-после го видяхме, беше над осемдесет годишен. На входа на изложбата с големи букви беше написано: „Творих и бях щастлив, защото животът ми мина в сянка“. В старата индийска епопея Багават Гита също се казва, че „нещата започват, когато не търсиш плода на усилията си“.

http://gallery.eibank.bg/bg/exhibitions/future/121

или http://credo-gallery.bg/bg/archive от 2010 година

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*