Парижки витрини

07 Paris, shop windows - copie“Модата e във въздуха, вятърът я носи, усещаме я, вдишваме я, тя е едновременно в ефира небесен и по всекидневните павета, съдържа в себе си идеи, обичаи и събития.” Така говори за модата, госпожа Габриел Шанел.

Модата е винаги в тон с времето. Карл Лагерфелд с оригинален вкус продължава линията Шанел, но освен Хермес, всички големи модни къщи в Париж вече принадлежат на групировки с повече или по-малко интересни модисти. Господин Юбер де Живанши вече надхвърлил осемдесетте е напуснал света на модата и сега се радва на красивото в живота в живописния си замък. Всичко това, за да кажем, че сме излезли от епохата на големите Couturiers (моделиери, шивачи), които са могли да правят всичко от зашиване на копче до най-изтънчени гънки, линии и форми на дрехата. Днес в модерното изкуство, както и във всичко останало, осезателни промени си казват думата.

Paris-3Бягам от претрупаното Шанз-Елизе, булевард, превърнат в туристически търговски маршрут с все по-малко парижки облик. Шмугвам се във Фобур Сен Оноре, после завивам обратно по авеню Монтен, за да завърша обиколката през Жорж Сенк. Избирам най-елегентната част на Париж донякъде в ролята на папарак – Високата мода се пази от копиране. Спасявам се с любезна усмивка : “Виждам, че не сте с дръпнати очи” с усмивка и лек упрек, подхвърля портиера на Кристиан Диор. Явно не съм от категорията на копирачите. Пред Ланвен, продавач от магазина излиза с думите: “Знаете какво правите! Не е желателно…” – попадам на учтиви хора. Без да го показват някакси им е приятно, че излъчвам възторг към красивото. Радостното чувство е от най-добрите и невинни ключове за много врати.

Японците са най-силни в крадене на идеи, но и не биха снимали така открито.


Vitrine-2
Paris-4

34 Paris, shop windows - copie29 Paris, shop windows - copieЛюбителите на фотография могат да продължат в 72-ра  галерия от сайта.16 Paris, shop windows - copie

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*