In vino veritas

vinДобре направеното вино, винаги неповторимо, e произведение на изкуството. То разкъсва воалите на трезвата рационална мисъл, разширява погледа към външния свят и най-вече, както изкуството, променя нещо в нас

Първия жест на Ной, когато слиза на твърда земя, е да посади лоза, растение, което най-добре мутира сред растенията. В библията думата sod на еврид означава едновременно тайна и вино. Виното, без да разкрива своята магия, разбулва скритото в дегустатора. Богатствата, които носи, са за търпеливите, които знаят да дегустират. Така е за всеки предмет на изкуството.

Добре направеното вино надминава вкусовите ни възможности, отваря ни за ново усещане. По време на по-дълга дегустация оставаме леко опити, но не пияни. Чашата, пълна до половина, позволява на вълшебния сок да поеме въздух, да покаже какво крие и да провокира в нас неподозирани усещания. Доброто вино ни обогатява, както  любовта и има вкус на още.

Парадоксално, вкусовото усещане е най-бедното между другите четири. За да го развием, е добре да опитваме неща с различен вкус и така да провокираме противополжни вкусове.

Изминаха пет години откакто  с Яна Петкова създадохме фирмата Винекселанс. целта ни е да покажем голямата винарска култура и богатия вкус на френския тероар.

Доброто вино за нас е елитарен продукт. Както всяко истинско произведение на изкуството, ако след дегустация във вас не зазвучи нещо ново, причината не е във виното, а в необходимостта да му обърнете достатъчно внимание. Не всеки може веднага да разбере цветовете на Ван Гог, звуците на Моцарт или тромпета на Майлс Дейвис… Ако не се занимаете с гениалното дете или възрастния мъдрец, не е възможно да изпитате  удоволствие от компанията им.

d0b2d0b8d0bdd0be1Наздраве на всички, in vino veriras!

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*