In vino veritas

vinМожем ли да направим връзка между истина и вино ? Не, при положение, че истината е недостижима. Виното ни провокира, отваря ни към самите нас и към света наоколо. Ако излезем от елементарните кулинарни изисквания, всяко вино е произведение на изкуството и като такова не претендира за обективност. По-скоро мост между рационалния и ирационален аспект на света виното разкъсва воали, които като трезви ни пречат.

При появата на земя първия жест на Ной е да посади лоза, растение, което най-добре ще мутира сред растенията. Думата sod на еврид в библията означава едновременно тайна и вино. Виното, без да разкрива магията си, разбулва тайните в дегустатора. Богатствата, които носи, остават за чувствителните търпеливи, които изчакат добрия момент, за да дегустират – „За всяко нещо има сезон и време за всяка цел под небето.“.

Голямото вино надминава вкусовите възможности, отваря ни за нещо ново. В момента на дегустация оставаме леко упити, изместени или по-скоро наместени, но не пияни. В не пълнатадо горе чаша, непрекъснато променящата се амброзия поема въздух, дава възможност да разкриваме изненадите, които крие. Вади от всеки неподозирани идеи, дава кураж „да се отворим“ по-широко. Сядаме на масата, за да си тръгнем различни. Мярката за добро вино, както в любовта, е да се усетим обогатени. Да остане и да има вкус на още.  Не е пианство, а развиване на усет. За съжаление вкусовото усещане е най-бедно от петте, дарени ни от природата. За да го развием, трябва да опитваме непрекъснато и различни на вкус неща, да провокираме противополжни вкусове.

Изминаха пет години откакто се срещнахме с Яна Петкова, изявен български енолог. Да срещнеш свестен човек и добър професионалист в тези времена е рядкост. Така, заедно с доброто приятелство се яви желание да споделим с българите познанието и насладата от интересни френски вина. Роди се Винекселанс. Чарът на мероприятието е без да правим фрапиращо шоу и голям бизнес – съвременна болест в страната след дългогодишно нямане – да покажем богатия вкус на френския тероар с голяма винарска култура.

За Винекселанс виното е елитарен продукт, както всяко произведение на изкуството. Голямото вино, винаги единствено по рода си, създава неповторими моменти. В случая ако след дегустация не зазвучи нещо ново във вас, причината не е във виното, а в необходимостта да му обърнете повече внимание. Не всеки разбира веднага синия цвят на Ван Гог…, звуците на Моцарт или Майлс Дейвис… Ако не обърнете достатъчно внимание на гениалното дете или мъдрец, оставате без  удоволствие от компанията им. За вино израза “елитарен продукт” не плаши, защото светът през 21-ия век все повече дава възможност на всеки желаещ да се отваря към по-добро ниво.

d0b2d0b8d0bdd0be1Наздраве на всички, in vino veriras!

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*