Китай

В Китай за нас всичко е различно. В Европа и другаде мислим, анализираме и правим заключения.  Но ето, че в китайските глави същите неврони обработват информацията идваща от наложени образи. Асоциациите, начинът на мислене на милиард и половина от населението на земята е различен. Последният, съвсем скорошен китайски речник ползва петдесет и шест хиляди идеограми. (В първия етимологичен речник от епохата на Хан – 25-250 год. пр. н.е. – авторът Ксю Зен е започнал с 9353 идеограми.)  По модел на Сталин, в името на „прогреса“  Мао Дзедун дивашки разтърсва феодалния Китай, една от най-старите култури. 07 Yunan - copieВидимо обезличен китаец плюс различно мислене, с това се сблъсквам в няколко дълбоки китайски провинции. Дехуманизирането следва като сянка ускорения технически прогрес, където с невероятен ентусиазъм и безличие към външния свят се строи и надстроява. Целта е обогатяване и за първи път с експанзия за възвръщане и утвърждаване на вечната „Империя в средата“ – за китайците център на света.

32 Hutong - pekin - copie

Близо до Забранения град в Пекин с колега и приятел фотограф снимаме  последните стари квартали ( Хутонг ), подлежащи скоро на събаряне. Надписите в цялата страна са на китайски. Китайци говорещи чужд език не се срещат, освен в туристически обекти. В Бейжинг си запжзнаваме със студенти, които говорят коректен английски и нещата потръгват. По времето на строене на комунизъм в София да запознаеш с чужденец, беше опасно и ако не друго, това се записваше в досиетата ни.

В продължение на няколко дни каним младите хора в местни ресторанти и се опитваме да разберем какво представлява Китай за тях. Те заобикалят въпросите ни, внимават с отговорите и си спестяват въпроси за нашия живот. Доколко се пазят един от друг или не могат да формулират какво ги интересува, не е ясно. За разлика от френският ми колега, влизам в техния стил и започвам да игря с думите.

28 Beijing Flee Market - copie На въпроса: “Купих си за спомен портрет на Мао. А вие защо все още държите на него?” –  погледите са очудени – „Без Мао днес не бихме се срещнали с вас. Мао ни извади от мрачното минало, Мао построи Новия Китай” – отговаря момиче от групата с упрек в гласа поради директния ми въпрос. “А всички изгорени книги, милиони избити китайци, небивал глад, разрушено стопанство, икономика…” – настоявам. “Всичко това е минало! Важни са целите. Бъдещето. Резултата…, той е налице, нали виждате?!” включва се, не без емоция друг младеж.

Този смазан, съвсем не свободен народ, се оказва до голяма степен доволен от новата форма на комунистически капитализъм, още наречен „централизъм“, адаптиран към пазарната икономика. Надеждата за “светло бъдеще”, каквато ни натрапваха с години в България, днес заедно със задължителните компромиси, продължава да грее на китайското небе. Китай има огромно количество резерви и десет процента прираст, правещ световните икономики все по-зависими, но по-голямата част от народа тъне в мизерия без здравни осигуровки и с образование, в което учениците нямат право на въпроси. Китаецът е силно свързан със земята и след толкова години глад, кланета, лагери и катаклизми, продължава, както винаги да бъде готов за саможертва и страдание. Избор няма, освен примамката за свободна икономика с опиума за изграждане на Голям, Световен Китай, реплика на Старата империя. Такива са първите ни впечатления.

57 Le Mur Yang tseСлед десетдневно снимане в Пекин слизаме по реката Яндзь до най-голямата язовирна стена, най-голям строителен обект в света. Корабът е пълен с китайци от всякъде, които възхваляват тази гордост на страната. Никой не се съмнява в успеха на предприятието. Стотици села са заляти, жертвите са огромни, а народът се гордее без да има думата. При обекта, освен огромна стена в строеж, няма нищо за виждане. Корабът слиза тържествено през няколко дълбоки шлюзове, за да погледнем бетонното чудовище от всички страни.

54 Yang Tse pecheВръщаме се обратно по същите мътни води на реката. “Фантастично нали?!”, неочаквано възкликва китаец  на добър френски. Запознаваме се със симпатичен доктор, неврохирург, говорещ дори английски. “Интересно!?”, отговарям с лек въпрос в погледа, за да продължим разговора. “Загубите, жертвите за строежа са нищо в сравнение с идеята и постижението!”, пояснява любезния ми събеседник. “А какво става с гладуващите, останали без средства за препитание? По времето на Мао са рушили, строили и гладували, сега не е ли по-различно?”. Докторът се засмива и свежда поглед. Близките генерации имаме по-общ език, по-лесно се разбираме. Продължаваме пътуването в компанията на доктора и съпругата му. Те най-любезно ни  помагат да се настаним във влака за следващата набелязана провинция. Без тяхна помощ на гарата, освен на местен диалект, нямаше да се оправим.

26 You So market - copieБлизо до селото Вей Шан в провинцията Сишуан пресичаме огромен пазар с няколко десетки хиляди китайци, със стоки на полето. Снимаме без да натрапим присъствието си. Привидно никой не го е грижа за нас. Изпитваме особено усещане на самота сред огромна маса от хора, всеки обхванат от желание да продадат стоката си. Участваме като фигуранти в  строго установения  ред, без напрежение,  крясъци, без емоция. В някои увеличени фотографии по-късно забелязвам погледи, които не са ме пропуснали.

Сянката на Конфуций, скрита зад гърба на Мао, е задушена в страх и безразличие. Неочаквано пред нас гордо се изправят майка и син. Майката с желязно изражение демонстрира личната карта на сина си. Те единствените ни обръщат внимание, горди с диктатурата от миналото!

29 You SO, Yunan

 

До този огромен селски пазар има асфалтирана магистрала с няколко реда коли в двете посоки. Продължаваме в ултрамодерен автобус, който намалява скорост защото две жени с дълги метли усърдно метат летящи хартийки по магистралата.

Дългогодишната диктатура е убила инициативата, пропила е народа със страх и с чувство за вина. Народ, свързан с циклите на природата, който продължава да издържа на всичко. Настоящата експанзия и новите възможности за пазарна икономика подхранват нов ентусиазъм. Олимпийските игри го показват най-ясно. Зад всичко това прозира абсурд и възможност всичко да се преобърне, но това няма да бъде ново за хилядолетната империя. Стени падат, светът е все по взаимносвързан и същевременно зависим от прищевките на стоящите на върха на пирамидата.

21 Xi Zhu, Yunan - copie Когато сте в Китай се замисляте сериозно за бъдещето на страна с толкова силен контраст между свръх модернизиращ бум и състоянието на стотици милиони манипулирани жители. Социалният мир е плод на 7-8 процентния растеж, най-голям в света, зад който се крие липсата на осигуровка за настоящите и съвсем скоро на 450-те останали милиона застаряващи  китайци. Селските стопанства, където не остават млади хора, също обедняват бързо за сметка на градовете. Външният прогрес дава надежди и развинтва главите на средните китайци, за да продължат да работят робски, но осъжда страната на бъдещи социално-икономически проблеми. Да не говорим за събитията в Тибет, за всички масови убийства с мъчения на стотици хиляди невинни души и поредното унищожаване на една стара култура!

Запазихме контакта с Лиан Танг, жената на любезния доктор в продължение на две години. Планирахме да пътуваме заедно при пускането на новата линия на влака Шенг Ду – Ласа. Те поискаха да дойдат в Париж за евентуална докторска специализация. Лиан си даде френското име Елиан и започна да учи интензивно френски. След това им се роди дъщеря, но внезапно връзката с мейловете прекъсна и се загуби.

В Китай не се случи нищо особено, което да ни притесни. В цялата си противоречивост Китай не може да бъде напълно разбран без да се знаят идеите на триото Конфуций, Буда, Лао Дзъ.  Дълбокото им скрито влияние, въпреки историческите промени, започва да дава глас. В тази страна всякакъв вид изненади са възможни. Освен това повърхностния ми поглед дава съвсем бегла идея за тази толкова различна измежду най-старите световни империи.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*