Евреи – Мюсюлмани – Християни

Близки, сродни и толкова различини! От един и същ корен, евреи и мюсюлмани неизлечимо се разделят още от времето на Абрам с първородния му син Исак и по-късно Исмаел. Поради готовността да жертва най-скъпото в живота си, Абрам става баща на Монотеизма и Бог го преименова Авраам. По-късно синът на Исак, Яков,  ще приеме името Израел. Другият син на Авраам, Исмаел за мюсюлманите става човекът, който слуша Аллах. Коран буквално означава рецитирам. Той е обърнат към тези, които слушат Бога в ислям – подчинение. Мюсюлман е всеки вярващ, подчинен на Аллах, който рецитира псалмите и прилага задължителните принципи, за да намери обещания мир. За едни това е робия, за други осмисля трудностите в живота. Невярващите са обречени.

Евреи и мюсюлмани-4                                                                             /Кашмир, Индия/

За евреите  свещенната книга Тора означава “ориентиране”. Религиозният евреин прекарва живота си в изучаване и интерпретиране на текстове. В библейските писания Яков се бори със и против Ел (Бога). В борбата си той дискутира, отрича, добавя коментари, интерпретира Думите, които е получил. За него това е основна човешка проява, в която да изуча не означава да вярва, а да размисля, да претегля, да опитва да разбере, но не да се подчинява, да приема и да вярва. Ел е в духа на  Яков, който  търси, опитва  да разбере, готов да пребори трудностите, за да отвори себе си и да еволюира. Евреинът вярващ или не, преминава живота си в търсене, във въпроси, асимптоти към истини в  непрекъснато мутиращия  свят. Ел се нуждае от хората, за да променя себе си едновременно със света.

Евреи и мюсюлмани                                                             /Йерусалим, Израел/

Евреинът монотеист Христос, в желанието да подобри състоянието на евреите в  особено размирната тогава епоха, е приет  от негови съмишленици за божествено въплащение в човешка форма. Така той заема централна фигура в новата, също целяща да обедини всички хора, религия. Тази сериозна амбиция е имитирана  шест века по-късно от мюсюлманите. Жертва стават първородителите на монотеизма, евреите, които нямат подобни амбиции. За тях, дори християнството е форма на идолопоклоничесто, поради това, че Бог е недостижим и непознаваем за света, в който живеем. Той не може да бъде затворен в метафизична, а още по-малко в човешка форма. Месия не е задължително човешка фигура, а по-скоро дългоочаквана нова епоха.

Евреи Мюсюлмани христиани1-3                                                               / Марамюр, Румъния/

Светът е един и неделим. Това е важната за 21-ия век истина, която трябва да осъзнаем или да се самоунищожим.

Не пиша нещо ново. Добавям само няколко идеи към фотографският си проект,  за религиите в света.

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*