Евреи – Мюсюлмани – Християни

Близки, сродни и толкова различни, от един и същ корен, евреи и мюсюлмани се разделят неизлечимо още от времето на Абрам с първородния му син Исак и по-късно Исмаел. Поради готовността да жертва най-скъпото в живота си (Исак), Абрам, поради това преименован от Бог Авраам, той става баща на монотеизма. Синът на Исак, Яков, води борба с един ангел, показва неоспорими качества и приема името Израел. Исмаел, ще стане човекът, който се подчинява на Аллах, бог на тези, които са обърнати към него в религията ислям. (в превод подчинение). Мюсюлман е всеки вярващ, подчинен на Аллах, който рецитира псалмите и прилага задължителните принципи, за да намери обещания му мир. За повечето мюсюлмани това осмисля трудностите в живота. Невярващите са обречени.

Евреи и мюсюлмани-4                                                                             /Кашмир, Индия/

За евреите  свещената книга Тора означава “ориентиране”. Религиозният евреин прекарва живота си в изучаване и интерпретиране на текстове. В библейските писания Яков се бори със и против Ел (Бога). В борбата си той дискутира, отрича, добавя коментари, интерпретира думите, които е получил. За него основната човешка проява е да изучава, да обмисля, да опитва да разбере, но не да се подчинява, да вярва и приема. Ел е в духа на Яков, който  е готов да пребори трудностите, да отвори себе си все повече, за да еволюира. Евреинът вярващ или не, преминава живота си в търсене и въпроси, асимптоти към истини в непрекъснато мутиращия  свят. За евреите Ел се нуждае от хората, за да променя себе си заедно със света.

Евреи и мюсюлмани                                                                            /Йерусалим, Израел/

Евреинът монотеист Христос иска да подобри състоянието на евреите в размирната по това време епоха и в очите на съмишлениците си се явява в лицето на дълго очаквания месия. В напрегнатия, объркан по това време еврейски свят, той прилага библейските писания в по-ясна, лесна за възприемане форма. Христос е приет като божествено въплъщение в човешка форма и става централна фигура в заформящото се  християнско течение. Идеята била хората да се привлекат и обединят  в една религия. Шест века по-късно мюсюлманите имитират същата сериозна амбиция.

Жертва на двете нови религии стават първородителите на монотеизма, евреите. (идея, взета от персите). За тях Бог е недостижим и непознаваем. Той не може да бъде затворен в метафизична, а още по-малко в човешка форма, докато християнството е форма на идолопоклоничесто. Месия за евреите не означава задължително човешка фигура, а по-скоро епоха, в която хората ще се приемат и обичат.

Евреи Мюсюлмани христиани1-3                                                               / Марамюр, Румъния/

Светът е един, неделим и всеки от нас, който е отворен да живее с емпатия към хората и да има отношение към земята, на която е гостенин, може да бъде месия. Такава е важната за 21-ия век истина, която трябва да осъзнаем или да се самоунищожим.

Не пиша нещо ново, добавям само няколко идеи към фотографският си проект  за религиите в света.

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*