Фотография и Изкуство

Sils-Maria-1Силс-Мария в Швейцария е кът от Земен Рай. Курортът е сгушен на 1800 метра между две езера с цветове, менящи се според фантазиите на небето и сенките на околните планини.

Местните жители са запазили мястото, както дядо Боже им го е дарил. Близо до Австрия и на границата с Италия, тук Ницше е написал своя Заратустра и е творял в продължение на шест лета. Томас Ман сътворява Вълшебната планина, Херман Хесе – Степния вълк.

Италианският художник-символист Джовани Сегантини рисува най-добрите си платна в Силс-Мария. Той почива през 1899 година година на 41 години, малко преди Парижкото Изложение, за което готвел блестящ триптих, изразяващ връзката на нашия свят с отвъдния. Този наглед обикновен човек с вкус към Райските градини, пише: “Изкуството няма общо с Истината, която е извън нас. Търсена под формата на изкуство, тя няма и не може да има стойност. Изкуството е сляпа имитация на Природата. То ни връща обратно естеството на материята, която за да се възвиши и да се превърне във вечност,  трябва да премине през Духа и да се преработи от него.” Дали в живота това не е ролята на всеки човек?

 

Sils-Maria-2

Параметрите на творчеството се коренят в невъзможността да стигнем до Истина. Всяка творческа личност е обхваната от напрежение между субективното Аз и неразбираемия, обективен свят, в което се крие мотора на творчеството.

Sils-Maria-9

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*