Фотография и Изкуство

Sils-Maria-1Силс-Мария в Швейцария е кът от Земен Рай. Курортът е сгушен на 1800 метра между две езера с цветове, менящи се според фантазиите на небето и сенките на околните планини.

Местните жители са запазили мястото, както дядо Боже им го е дарил. Близо до Австрия и Италия тук Ницше пише Заратустра и твори в продължение на шест лета. Томас Ман сътворява Вълшебната планина, Херман Хесе – Степния вълк.

Италианският художник-символист Джовани Сегантини рисува най-добрите си платна в Силс-Мария. Той починал през 1899 година година на 41 години, малко преди Парижкото Изложение, за което готвел блестящ триптих, свързащ тукашният свят с отвъдния. Този наглед обикновен човек с вкус към Райските градини, пише: “Изкуството няма общо с Истината.Тя съществува извън нас. Приета под формата на изкуство, тя няма и не може да има стойност. Изкуството е сляпа имитация на природата. Казано различно, то връща обратно естеството на материята. За да се възвиши, за да се превърне във вечност, тя трябва да премине и да се преработи от Духа.” Вероятно такава е ролята на всеки човек.

 

Sils-Maria-2

Параметрите на творчеството се коренят в невъзможността да стигнем до Истина. Всяка творческа личност е обхваната от напрежението между субективния свят на Аза и обективния, неразбираем свят. Това напрежение е мотора на творчеството.

Sils-Maria-9

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*