НОВОЗЕЛАНДСКИ КУЧЕТА И ШАПКИ

la femme-14Хубавото лятно слънце, зимно в България, ме съпровожда на конни надбягвания  недалеч от планината Кук на Южния остров на Нова Зеландия. Намирам се в атмосферата на пикник стил началото на двайсети век в провинциална стара Англия.

la femme-5Кивитата  (новозенладците) са небрежно елегантни, облечени в “cuntry style” и дори отдалечени от големите градове на острова, говорят добър класически английски.

За първи път залагам на коне, отначало несръчно, след това се паля, губя, печеля и както всеки посредствен играч, уплашен да не загубя се отказвам “навреме”.

Horses Pepi - copieРасовите коне, шапките на кънтри-дамите имат своя с чар и колорит. Лейдитата са поласкани от това, че ги снимам, но се правят че не ме забелязват и си дават небрежен вид.

la femme-4В този сравнително нов географски свят, кореняците англичани, дошли отскоро на островите, са закотвени здраво в миналото и за запазили англосансонския хумор от началото на миналия век.

Ритъмът на живота е съобразен с добре пазената Природа.  Технологиите са свръхмодерни навсякъде.
la femme-9

68 South Canterbury - copieПреди близо двеста години  първите трапери, преселници на острова са закупили от маорите на безценица земята, включително цели планини, където днес овцете  живеят като свободни полудиви животни. 80 Mt Haszard - copieПлощите са толкова големи, че ако човек не е местен, няма как да разбере на коя планина кой е собственик. Те са оградени не заради крадци, а за овцете, които са оставени да  пасат на воля – 60 милиона овце за 4 милиона жители. Неволно сравнявам с Швейцария, където без частни планини кравите, еднакво чисти и спретнати, са заградени по подобен начин. Когато новозенландският фермер притежава няколко планини, овцете имат лукса да сменят планината с тревата и пейзажа.

69 The Thumbs - copieЗавирам се по диви места, извън пътеките, определени за туристи. Свивам по прашни пътища към красиви планина. Оставям си колата незаключена, така правят всички. Без излишен предразсъдък прескачам огради и се движа без пътека, колкото по-високо, по-красиво с нови хоризонти и местности за изследване.

Веднъж от изневиделица се появи гигантски джип с ремарке, мястото беше невероятно стръмно и непроходимо за класически джип. Махам с щека, отдалеч да подчертая, че не се крия. Същевременно виждам и неистово препускащи  овце, гонени настървено от страховити кучета, които ги подбират към широка порта, отворена към съседен хълм. Здравеняци фермери ми махват да изчакам настрана. Затварят портата зад последната овца и прибират кучетата в голяма желязна клетка на ремаркето зад джипа.
Sheeps Mesopotamia5 - copieПриближавам се, те ме гледат с почуда и с леки усмивки ме питат защо съм прескочил оградата. Обяснявам, че имам желание да пресека местността, за да продължа нататък… Звучи неясно, досега те не са виждали някой с подобни амбиции, а туризмът в страната е регламентиран. Представям се за Айвън Шепърд (=Пастухов = Овчаров) от България, радостен да срещна местни овчари. Вдъхновен от идеята си, продължавам да задавам въпроси за живота на овцете по тези места и се извинявам за оградата.

С братски овчарски усмивки споделяме няколко идеи, после здравеняците фермери  ме упътват и ми  дават зелена улица да продължа. В тази страна овчари няма, защото овцете не се нуждаят от пазач. Обучени кучета ги събират и местят в различни оградени хълмове или малки планини. Вратите между пасищата се затварят до следващо местене, а Айвън Шепърд ги прескача, за да направи своя соло трек по тези девствени, необитавани красоти. Овцете в Нова Зеландия се развъждат  най-вече за чудесната им вълна. Смесена с косъма на посум, вълната е по-устойчива и с качествата на кашмир. Овчото сирене е скъпо, киселото мляко също, а козето още повече. А от бългърскато, знаем, по-хубаво няма.Erewhon Station2 - copie

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*