НОВОЗЕЛАНДСКИ КУЧЕТА И ШАПКИ

la femme-14Хубавото лятно слънце, зимно в България, ме заварва на конни надбягвания  недалеч от планината Кук на Южния остров на Нова Зеландия. Дишам в атмосферата на пикник стил началото на двайсети век в провинциална стара Англия.

la femme-5В устата на кивитата  (новозенладците) облечени в небрежноелегантен стил “cuntry said” , дори да са отдалечени от големите градове на острова,  звучи класически английски.

За първи път залагам на коне, отначало несръчно, след това се паля, губя, печеля и както всеки посредствен играч се плаша и отказвам “навреме”.

Horses Pepi - copieРасовите коне, шапките на кънтри-дамите, изобщо обстановката е изпълнена с чар и колорит. Лейдитата се ласкаят да бъдат снимани, правят се че не ме забелязват и си дават небрежен вид.

la femme-4Това е един сравнително нов географски свят с кореняци англичани, дошли отскоро, но закотвени в миналото. В тази страна на кълбото ритъма на живота е съобразен с природата, добре изразена навсякъде. Човек приема англосанксонския хумур от началото на миналия век, в контраст с модерните технологии навсякъде.
la femme-9

68 South Canterbury - copieПреди близо двеста години  първите трапери, преселници на острова са закупили от маорите на безценица цели планини, където днес овцете  живеят като свободни полудиви животни. 80 Mt Haszard - copieПлощите са толкова големи, че ако човек не е местен, няма как да знае на коя планина кой е собственик. Те са оградени не заради крадци, а за да не избягат овцете, които свободно пасат на воля – 60 милиона овце за 4 милиона жители. Неволно сравнявам с Швейцария, където без частни планини кравите, еднакво чисти и спретнати, са заградени по подобен начин. Овцететук имат лукса да сменят планината, пеизажа и тревата, защото новозенландският фермер понякога притежава няколко планини…

69 The Thumbs - copieЗавирам се по диви места, извън пътеки, далеч от туристи. Свивам по прашен път към към красива, загадъчна планина. Оставям колата незаключена, така правят всички. Без излишен предразсъдък прескачам ограда и се движа без пътека, колкото по-високо, по-красиво става. Навсякъде хоризонти и местности за изследване.

Отдалеч ме приближава гигантски джип с ремарке на невероятно стръмно място. Хора и овце, но защо джип с ремърке и по такъв почти лунен пеизаж!? Махам с щека, за да подчертая, че не се крия. С приближаването виждам и неистово препускащите  овце, гонени настървено от страховити кучета. Те ги подбират към широка порта, отворена към съседен хълм. Здравеняк фермер ми махва да изчакам. Затварят портата зад последната овца и прибират кучетата в голямата желязна клетка на ремарке зад джипа.
Sheeps Mesopotamia5 - copieПриближавам се, поглеждат ме учудени и с усмивка Питат защо съм прескочил оградата. Изразих желанието си да пресека местността, за да продължа по-нататък… Звучи неясно, защото никой местен няма подобни амбиции, а туризмът в страната е регламентиран. Представям се за Айвън Шепърд (=Пастухов = Овчаров) от България. Дошъл съм да срещна местни овчари е сега се радвам да ги срещна… Вдъхновен от идеята си продължавам – .. с извинение прескочих оградата, а ако ми разрешите ще продължа нататък в планината… Исках да разбера повече за живота на овцете при вас.

С братско-овчарска фермерска усмивка здравеняците ми дават зелена улица. В тази страна овчари няма, защото овцете не се нуждаят от пазач. Обучени кучета ги събират и местят в различни планини, често на един и същ собственик. Вратите между пасищата се затварят до следващо местене, а Айвън Шепърд ги прескача и прави соло трек по тези девствени, необитавани красоти. Овцете в Нова Зеландия се развъждат  за чудесната им вълна. Смесена с косъма на посум, вълната е по-устойчива с качествата на кашмир. Овчото сирене е скъпо, киселото мляко също, за козето да не говорим. А всички знаем, че от българскато по-хубаво няма.Erewhon Station2 - copie

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*