Етика във фотографията

Фестивалът на Кукерите в Перник ме изпълни с емоции. Беше силно и колоритно. Идинствено колегите-фотографи от фестивала имаха изключителната способност взаимно да си пречат, без следа от фотографска етика и толерантност. .

34-та галерия в сайта ви предлага разходка във фестивала.

Kukery, festival Pernik-124 - copie

Kukery, festival Pernik-5 - copie

Kukery, festival Pernik-207 - copie

За да сменя темата, от 9 февруари до 6 юни в музея Жьо де Пом (Jeu de Pomme) в Париж са изложени фотографиите на Лизет Модел (1901-1990), родена във Виена, живяла и снимала в Ню Йорк. На входа на изложбата четем: „При всяко насочване на обектива към нещо ново, в себе си имам въпрос, на който вероятно фотографията може да даде отговор. С други думи не съм тази, която знае или която би доказала каквото и да било, а просто получавам пореден урок“.  Това е начин без да налагаме себе си да оставим Нещото да се изяви, да ни се даде, за да го регистрираме. Фотографията се превръща в източник на познание. Фотографиите на Лизет са неповторими, както всичко в истинското изкуство.

Окото във визьора за част от секунда лови неща, убягващи на рутинния поглед. Гледам не означава виждам. Интуицията ни пласира спрямо светлината и уловимото в бягащия момент.  Успешният кадър е неповторим.

Етиката при снимането е въпрос на възпитание и култура.

 

67 Kukery, festival Pernik

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*