Зли духове

кукер-1-4Злите духове са навсякъде. Дали лоши сили или енергии, без тях човешкия свят не би могъл да напредва. Как да разберем какво е добро, ако злото не му противодейства и оспорва?! Как да говорим за светлина без сянка, за любов без омраза, за живот без смърт,  полюси на едно и също нещо.

Добри и зли духове не съществуват. Светът е изтъкан от различни взаимосвързани енергии, които ни пресичат и с които си влияем. Мислите, емоциите, които излъчваме, несъзнателно или съзнателно, ни свързват с “помагащи” или “вредни” енергии. Вътрешният свят във всеки човек взаимодейства с външния. Енергия и материя си взаимодействат в едно неделимо цяло.

На международния фестивал за кукери и маски в град Перник, страховити фигури мощно дрънкат с клопарите, безкомпромисно прочистват терена от зли енергии. Сравнявам ги с други култури, географски отдалечени, където страшни маски и силни звуци също гонят „лошите сили“. В сайта може да намерите фотографии от Ладак в Индия, от африканските племената Догон в Мали или гледачите на елени в Монголия.

кукер-1-9

Zemia i hora-2-9

ладак-1

В този момент в Перник се чувства енергията и силата на старата ни, изпълнена с история, земя.

кукер-1-8Радостта е отрова за “злите духове”. Плашим ги с маски и гръмки звуци, но те се стопяват най-вече пред радостта ни. Животът става отново прекрасен, дори понякога да е бил ужасен.

В 34-та галерия на сайта можете да се разходите между кукерите от фестивала.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*