Зли духове

кукер-1-4Злите духове са навсякъде. Дали лоши сили или енергии, без тях човешкия свят не би могъл да напредва. Как да разберем какво е добро, ако злото не му противодейства и оспорва?! Как да говорим за светлина без сянка, за любов без омраза, за живот без смърт –  винаги два полюса на едно и също нещо.

Добри и зли духове не съществуват. Светът е изтъкан от различни взаимосвързани енергии, с които си влияем. Начинът на мислене, емоцията, която излъчваме, несъзнателно ни свързват със съответни “помагащи” или “вредящи” енергии. Вътрешните фактори във всеки човек взаимодействат с външните във всеки момент от живота.

На международния фестивал за кукери и маски в град Перник, страховити фигури мощно дрънкат с клопарите и безкомпромисно прочистват терена от зли енергии. Сравнявам ги с други култури, географски отдалечени, където страшни маски и силни звуци също гонят „лошите сили“. В сайта може да намерите фотографии от Ладак в Индия, от африканските племената Догон в Мали или гледачите на елени в Монголия.

кукер-1-9

Zemia i hora-2-9

ладак-1

В този момент в Перник се чувства енергията и силата на старата ни, изпълнена с история, земя.

кукер-1-8Радостта е отрова за “злите духове”. Плашим ги с маски и гръмки звуци, но те се стопяват най-вече пред човешката радост. Животът става прекрасен, колкото понякога е бил и ужасен.

В 34-та галерия на сайта можете да се разходите между кукерите от фестивала.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*