Пресичане на Индокитай I-ва част

Париж – Ханой – Лао Кай

01 Carte

 “Човек пътува по света, за да търси това, от което се нуждае. След това се връща в дома си, за да го намери.”  – Джордж Едуърд Мур

Нощно летене. Събуждам се, летим над Афганистан. Мека лунна светлина ниско долу облива глухи долини. В невероятно пусти места проблясват единични, разхвърляни светли точки. Проследявам сенки на планини с истории, които продължават да развинтват фантазията ми – Боже как да снимам едновременно всичко интересно в този голям свят…?! Слагам платнени кепенци на очите си и отново заспивам.

Ха-Ной-4

Заменям студения ноемврийски Париж с “прохладни”, обявени в самолета, 28°C в Ханой. Настанявам се в старата част на града, за да дочакам нощния влак към Лао Кай, северната граница на Виетнам с Китай. Ще снимам съботен пазар в селцето Бак-Ха, където виетнамски и китайски етнически групи Тай, Х-монг, Дао, Нънг и Фу Ла излагат стоките си. След това ще пресека Виетнам по дължина, после следва Камбоджа, за да завърша с прочутия Ангкор, по величина и рафинираност в изкуството достоен да се нареди до пирамидите в Египед и Мексико.

01 Vietnam-59

Виждате не поток, а вълна от велосипеди и мотопеди, повечето с млади хора. Нацията е млада. Движение, горещина, но въздухът е поносим, вероятно по-чист от софийския. Жените са добре загърнати и с маски. Азиатките, за да бъдат харесвани, трябва да имат бяла, копринено нежна кожа. Факт е, че им отива! Бронзовите лица са груби, според тях израз на примитивност, свързани с груб земен труд…

Белите личица, накацали по няколко на учудващо не шумни, пъргави мотопеди или електрически велосипеди, каквито едва сега се явяват в Европа, виртуозно и хаотично се промъкват, сякаш си правят удоволствие да учудят себе си и другите наоколо. Бързат без да забравят да сe усмихват.

 
13 Vietnam-29

03 Vietnam-2

04 Vietnam-5

Проблемът с преноса тук не е проблем…

Hanoi-5

 

Hanoi copie

 

06 Vietnam

В тази част на града нещата стават пред домовете и на улицата.

03 Vietnam101

 07 Vietnam

Храните неминуемо са био – химикали и индустриални производства струват пари. Макар на тротоара на улицата, човек хапва чудесно и винаги прясно сготвено.

 09 Vietnam

12 Vietnam-49

 За късмет в кадъра виждате четири поредни генерации заедно, нещо изключително трудно в страна, където след всички войни, лагери, кланета, преобладава младото поколение. 

Hanoi 

Накрая на деня споделям купето на нощтния влак с японец и холандиц. Японецът разправя за различията спрямо Япония, благодари за протеклия разговор, слага тапи в ушите си и мигновенно заспива. Холандецът е с лакирани нокти на ръцете и срамежлива усмихва. Прави околосветско пътуване и предпочита Лаос пред неясния за него „оцветен комунистически“ Виетнам.

15 Vietnam 

Следващият ден е не по-малко динамичен. С два фотоапарата в ръце е трудно да се държи чадър срещу палещото слънце. Освен това губя черните си очила, време не остава да търся резервни в багажа. Ще изтърва пазара! Жега голяма!!

Vietnam-7

Местните са обхванати от гражата да продават, за тях съм различен и незначим. Това ме улеснява. При по-примитивните хора нещата конкретни, явявам се като абстракция. Това са възможностите на фотографа – да се слее с обекта или да бъде различен, неразбираем, да стане незабележим. Засега съм различен и за себе си – географските различия все още изпреварват биологичното ми време.

 Vietnam-32

Красотата и естествения живот на тези хора стимулира, кодовете на които сме роби в големите градове се стопяват. Природата си казва думата.

Vietnam86

 

Vietnam-28 

Vietnam-6

След това облак внезапно покрива небето и отвсякъде потичат води.  Прохладния душ ме заварва при прасетата. Тази особена атмосфера не намалява търговския напън.

 Vietnam Мюонг Кюонг

Vietnam-78

 

Vietnam-99 

Късно вечерта се отзовавам на 140 километра от съботния, многоцветен пазар, за да атакувам друг, неделен в Мюонг Кюонг. Тук етническите групи са групи. Подобен фотомаратон не ми се е налагал отдавна, но двата пазара ме мобилизират и дават добро начало на пътуването!

 50 Muong Khuong

76 Kuoi Khon

 Vietnam66

 Vietnam-109 

Vietnam-88 

Vietnam Мюонг Кюонг-3

Трети ден, вече адаптиран към обстановката, леко прегладнял прилагам трите основни номадски закони: яж от храната на страната, в която се намираш, не сравнявай себе си, не прави сравнения. Различията обогатяват, приликите успиват!

Vietnam Мюонг Кюонг-5 

След трудоемките, многолюдни пазари, преди да ме грабне атмосферата на другите виетнамски провинции, опитвам риболовни жестове във водите на Ло, ръкав на реката Меконг…

Ivan, Mekong river                                                          / откривам в себе си способност да се нахраня навсякъде /

 

Любителите на фотография могат да видят трите галерии за Виетнам на 16–та позиция в сайта. Следва блог със среден и южен Виетнам, както и Камбоджа с прелестите си.

Весела Коледа на всички!

 

 

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*