Тече ли времето ?

“Как да бъда в настоящия момент с достатъчна дистанция, за да разбера, че времето тече?” – свети Августин

Бъдещето (инволюирало) съдържа ли се в настоящия момент (под формата на еволюция)? Каква е ролята на настоящият момент, когато се превърне в минало?   Да задържим настоящето е невъзможно, говорим за бъдеще и планираме живота си.

                                                                                                      / Ню Йорк /

Квантови физици определят Вселената като блок в система пространство-време, в която събитията от минало, настояще и бъдеще се намират в една и съща реалност. Настоящият момент се очертава като място на нашето подвижно настояще. Тогава величината пространство-време съдържа интегралността на реалността, която постепенно откриваме. Тя прилича на партитура със статичен, безвременен вид, съдържаща цялата музика, която по време на изпълнение влиза във времето.  Квантовите физици приемат презантизма, идея за единствена реалност в настоящия момент,  но има проблем с теорията на относителността – двете теории все още не са обединени.

Шри Оробиндо, който не пропускам да цитирам, говори за инволюция, революция и еволюция на материята, която сме и ние. Все едно развиваме кълбо, съдържащо всичко, на което сме свидетели и участници при развиването. В този смисъл светът е неделимо цяло, което си спомня за себе си, а вечността е потопена в кладенеца на момента.

                                                                        / Пекин, Летния дворец /

Във този смисъл фотографията не е ли партитура с три времена едновременно?  В мислите си ние реализираме въображаем свят, преведен с езика, с който живеем  и се развиваме. Добрата фотография е език, в който думите са излишни. Те биха ограничили израза на сниманото и отнели възможността всеки да прониква в изобразеното, според въображението си и да го интерпретира различно.

Когато разговарям или съм замислен, не мога да снимам. Фотографията е успешна, когато надминава обяснението. Това се случва в привилегировани моменти, които с наша помощ ни подарява живота.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*