ЯПОНИЯ, СТРАНАТА НА ИЗГРЯВАЩОТО СЛЪНЦЕ

“Самураят  по никакъв начин не изразява своето страдание. Той не показва, когато е гладен, когато се чувства самотен или пък, че животът е труден. По лицето му не се четат мисли.

Мъжът трябва да е способен да се смее, когато сърцето му плаче.”, казва Аиако Миура

Japan

“Огледалото е душата на жената, както сабята е душата на самурая.” – японска поговорка.

Japan-2

Такава е Япония и днес, с горд самурайски дух и рафинираност на гейша. Друга планета, една човешка възможност, различна сред многото други по Земята. Не бих я приел  разрешение на човешките проблеми, но чудесна поука за неща, които липсват другаде. Това е страна, в която се сблъсквате с нещо твърдо, след което сте очаровани, за да пропаднете отново в строги граници и задух…

Japan-4 - copie 3

Японецът е горд, с ясно изразен стил и корени. Това му помага да слива смъртта, живота и обществото в едно, като изключва усложнени въпроси и съмнения. Гордостта е защитата на изградена убеденост. Тя е национална от векове и непоколебима в израза си. Това притеснява свободолюбивия дух на съвременните рушители на култури, но буди възторг за изградените позитивни качества на народ, който си дава живота за своята  Империя на Изгряващо Слънце.

Japan-вкус на еродирания

Контрасти има във всичко и навсякъде. Противоположности, които не се карат. Култура, захранвана от ясно определени корени и традиции, облечени в свръхсъвременна цивилизация. Заливащите нови технологии не пресушават миналото, както често става другаде, а вървят паралелно с неостаряващата традиционност. Животът е превърнат в силно изразени контрасти. Дори крайните, често ексцентрични млади, запазват на лицата си японско изражение.

Japan-млади

В Япония има респект към всичко и всички. Омразата, съвсем човешка проява, както и обичта, не се изразяват видимо  – не се казва “обичам те”, а “има обич”. Съвременното “всеки за себе си”, така ясно изразено на запад, не изключва характерното за Япония “всеки за всички!”.

Japan-5

До безвкусието на обикновения японец, безконфликтно стои изключителния финес на ерудирания. Зад вулгарния смях на японската селянка се е стаила загадъчната усмивка на гейшата, скрита във всяка култивирана японка.

Japan-13

Къщите в страната, чисти и спретнати, се нареждат други грозни и до съвършено изградените храмове със забележителни градини. Заедно с обикновенните, грижливо приготвени всекидневни ястия, опитвате изключително рафинирана японска кухня. Жените са божествено красиви или просто грозни. Финесът е понякога в степен, която кара мерещият поглед на чужденеца да се отвърне от безличното, да не кажем грозно. Седмици наред се питам как са възможни толкова грозни градове, докато не прозрях, че някои кимона от обикновенна тъкан могат да бъдат подплатени с разкошен копринен хастар. Наложената привидност може да скрива голям финес. Страната, блестящо чиста, е оптимално подредена с подчертана простота във формите, ако е възможно да се каже, в стил Зен.

Japan - copie 2

Природата, навсякъде максимално автентична, е религиозно пазена. Недостъпни места съжителстват със свръхнаселени метрополиси. Искам да пресека между две села през малка планина с очертана на картата пътека. Казват ми, че не е желателно, защото в региона има мечки.

Japan-4 - copie

Разхождате се с опаковка от бонбон в джоба и ако не намерите под ръка кошче за боклук, сърцето не ви дава да нарушите чистотата и си го слагате в джоба.  Японецът не заспива без баня. Къпе се често, използва рационално и с много естетика стотиците минерални бани, около 800 в страната.

Japan-2 - copie 2

В планинско селце, където се къпя за едно евро и половина, водата се оказа 45 градуса. След като си изпарвам „нещата“  всички в банята съпричастват с деликатна усмивка. На излизане за момент открехвам вътрешната врата на банята и ги снимам. Те не реагират – дали прекалих или им се случва за първи път не стана ясно.

Japan бани

Баня означава чистота, естетика, ритуал и удоволствие. Често минералните бани са дублирани с външен басеин в градина, дори това да е на осемнайстия етаж на хотел. В някои сауни на 110 градуса на стената има закачен голям телевизионен екран.

Japan-2

В японските градове всички метат пред  къщта си, но и пред тези на съседите. Всеки на свой ред на интервали от десетина дни, предава на съседа си метла с описание за нещо, което трябва да се довърши. Да няма хартийка или листенце непочистено! Наесен с падащите листа ритъмът зачестява.

Japan-15

Всички работят, животът на японеца минава в работа. Когато имат три дни почивка, взимат бърз влак, за да открият и преживеят нещо в страната. Срещат се малко чужденци и туристите са най-вече японци. “Чужбина” е привилегия за по-богатите и то рядко повече от един път в живота.

Japan-10

Чужденецът в Япония пътува лесно и трудно. Лесно, защото винаги има някой, който безусловно ще ви помогне. В невъзможността да ви обяснят на говорим чужд език, ще ви покажат пътя на смарт фон или просто ще ви заведат до търсеното място. С усмивка.

Japan-2 - copie

Метрото в Токио, в невероятния си ред и яснота, е несравнимо по-стресово от кое да е друго  по света. Хората в купетата спят или са погълнати от телефоните си.

Japan-12

В натоварените часове има определени вагони с възможност дамите японки да пътуват седнали. Не успявам да се промъкна да ги снимам, затова пък на излизане от метрото, забързан правя друго нарушение, пресичам на червено. Изведнъж усещам многобройни, забодени в гърба ми погледи. Гузно се обръщам. Погледите се изместват с няколко градуса и се правят, че не ме забелязват. Това разбира се ме задължава да се върна обратно и да си припомня, че не съм в Париж.

Japan-4 - copie 5

На зеления семафор за пресичане се явява човече, което подскача. Чувате приятна мелодия, приканваща да пресечете по-бързо.

Japan-3 - copie

Веднъж в малко селце до Японско море, след двудневен престой в традиционен домашен хотел, една ранна сутрин се готвя да взема местен автобус до близката гара.

Japan - copie

Да, но не съобразявам, че е празник и автобусите имат различно разписание. В уречения час автобусът не идва, което недвусмислено означава, че няма автобус. В уличка до спирката местен човек на средна възраст подрежда багажника на колата си. Правя опит да го питам дали има автобус или поне да изразя тревогата си, че изпускам влака, но той не ме разбира. Жестикулирам и  паникосан имитирам влак, свиря с уста, правя пуф-паф, показвам часовника си – след двайсет минути влакът ще замине! И човекът внезапно включва, изблъсква багажа си, поема моя и скачаме в колата. На гарата не ми позволява да нося, затичва се с куфара ми да ме настани в купето. Влакът тръгва след две минути. Не се въздържам и го прегръщам силно, по български. Става чудо, виждам просълзен, японец с развълнувана усмивка, който стои на перона и маха след тръгващия влак. И тъй като всичко е контрастно в тази страна, на съседната седалка срещам студения, скрито презрителен поглед на японец, за който тази интимност е ужасяваща.  Да не забравяме, че за определена генерация японци аз принадлежа на „външния свят“, който им е показал, че са слаби във войната.

Japon-3

Според ритуалите по време на раждане или при смърт японецът се ражда шинтоист и умира будист. Двете религии, съвсем не радикални, безконфликтно смесват своите богове, които си взаимстват и се допълват.

Japon - copie

Политеизмът на доминиращият шинтоизъм, вдъхновен от будизма, съчетава анимизъм и шаманизъм с  безкраен брой богове. Това помага на всеки да моли божеството на своята религия. Божества на любов, на пари, на катастрофи по пътищата, на всички радости и проблеми в живота съжителстват под един флаг.

Japan-4 - copie 4

Богати, изтънчено красиви храмове, често разположени във фантастично красиви градини са отворени за всички.

Japan-11

Промъквам се внимателно в двора на голям манастир, определено не за туристи. Нормално се обаждате предварително с възможност да преспите и  присъствате на сутришната служба. Без да ми направят забележка, снимам стотина монаси, които излизат на двора с ритуални поклони. След това в съвършен такт с дървените си обувки те захлопват в посока на десетината други манастири наоколо.

Japan-2 - copie 3

Прекланят се пред всеки храм, пеят звучни мантри и в същия ритъм се прибират, безпристрастни към външния свят, който включва и агресивния ми обектив.

Japan-4 - copie 2

Вечно свежи цветя по гробовете показват неувяхващия култ към минали генерации над хиляда години назад. Празници, подобни на нашите кукери, се правят цялогодишно. Суеверие и свръх модернизъм съжителстват безконфликтно!

Japan-5 - copie

Хората работят, разтоварват напрежението си и пак работят. Игрите, както и хотелите за кратки срещи и забавления са супапи за големия стрес и концентрация.

Japon-5

Невъзможно е да видите стара или мръсна кола.Тоалетните чинии в повечето случаи са затоплени, някои имат телекоманди с фино регулиране. Пушенето в центъра на градовете е забранено, за това има специални места в хотели, ресторанти и летища. Хотелите-капсули са свръхмодерни, до сантиметър оптимално подредени и в отредените ви десетина квадратни метра не липсва нищо за съвсем добро комфортно пребиваване.

Tokyo-2

Възпитанието на тези чисти, облечени като кукли в спретнати училищни униформи човечета, е строго и свързано с общественото добро в страната.

Japan-2

Опитвам да изчистя носа на дете, което непоносимо подсмърча до мен във влака. Майка му ме спира ядовито, защото преча на детето да разбере, че не е прилично публично да се чисти нос. И това са най-обикновени непретенциозни хора.

Japan-7 - copie

Работниците са облечени, както в операционен блок. Шофьорите на такси или автобус, копачите на улицата или все едно какъв работник, всички имат чисти ръкавици, бели за шофьорите в унисон с дантелите в таксито. Без изключение! И всички излъчват висок професионализъм.

Japan-2 - copie 4

Машинистът на местен влак, разбира се с бели ръкавици, на всеки пътен знак, прави знак на себе си. Предполагам за лично присъствие на духа и добра концентрация. Сам в кабината в продължение на два часа жестът, съпроводен с остро извикване, се повтори няколко десетки пъти.

Japon-3 - copie

Не мога да не изразя възторга си от възможността за живот, дори граничещ с кастриране, но толкова позитивен в стремежа си. Не бих нарекъл японците щастливи, но на земята съществува ли щастлива нация? Кивитата (новозеландците, които познавам добре) сред обкръжаващата ги природа претендират за щастие. Те също са постигнали безконфликтно съчетание между съвременни технологии, англо-саксонска култура и природосъобразен живот. Въпреки всичко идеята им за щастие идва от сравнението, което правят с далечния свят отвъд океана, изпълнен със стресове и растящи конфликти.

Japan-4

В Япония “животът е смърт и смъртта живот”, казва тяхна поговорка. Прието и утвърдено, това дава тон на стила, който е впечатляващ.

Japan-2

И още нещо парадоксално: японецът, въпреки строгите си възгледи, не обича да отрича, да казва „не“. Той прави гримаса и ви отговаря „трудно е“ – „muzukashii“… На много мои конкретни въпроси отговорът на английски беше „maybe“, вероятно.

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*