ФИАК 2013 / FIAC 2013

01 FIAC-2

От година на година става по-крещящо гротескно. Иска да се набива в очите на хора, уморени от информация и технологии. Тук там шедьовър и отново удар с чук. Свидетели сме на Съвременно Изкуство, оприличаващо светът, който живеем – политика, начин на живот, околна среда – всичко, за което се питаме: „как е възможно!?“ и правим усилие, за да излезем от налаганите концепции. И потъваме отново в лабиринта на абсурда.

FIAC-10

Известните автори с високи квоти са предназначени за колекционери, влагащи пари не за подобряване на сгърченият от кризи свят или от добър вкус, а за да се поласкаят от възможността да купят скъпо, да бъдат „оригинални“ и най-вече различни, чудновати…

FIAC-11

 

FIAC-7

„Crashed car“ се продаде още по време на вернисажа.

FIAC-9

„Олимпиадата на Съвременно изкуство“ празнува своя 40-ти рожден ден. За случая таксите ДДС (TWA) са свалени от правителството на 5.5% – това е интересно особено за артикули от милион и повече евро. Например за девойката:

FIAC - copie

 

FIAC - copie 2

Но всъщност евтино няма. ФИАК не е биенале или изложба, а пазар. Нещата трябва да са достатъчно показни, за да облекат хола на вила, банка, хотел… Голямото желязно дърво на китаеца дисидент Ай Уейуей е за интериор. Би било абсурдно да го сложим сред природата в някоя цветуща градина!

FIAC

Когато влизаме в този щтанд, за да прочетем от кого са двете малки картини в дъното, внимаваме да не си счупим глезените, за по-възрастните някоя тазо-бедрената става.

FIAC-8

Привлече ме контраста между чистото, спретнато момче, забило поглед в своя i-pad и празния, безжизнен поглед на изложената глава. В двамата има нещо абсурдно и това става в пъпа на Европа, в скъпо платен щтанд на световно изложение. Момчето печели добре, защото главата с празния поглед ще се купи за стотина хиляди евро, за да запълни нещо липсващо…

FIAC-6

Две дами, едната на фотография, а другата потъната от своя Макинтош. Така минава деня съвсем професионално… Но не е ли това тенденцията, да слеем изкуствения и живия свят в едно.

FIAC-2

Всичко е добре направено, професионално и съвсем плоско. Вътрешен живот не е необходим.

Завършвам разходката си с няколко дълбокомислени изрази:

FIAC - copie 3

02 FIAC 14

 

FIAC-13

 

FIAC- 16

 

FIAK

Нека да добавя, че входът в Grand Palais за ФИАК е само 35 евро и не е проблем за ценителите.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*