Тцунами

Злото в света се проявява в различни, все по-смесени форми в живота и начина на мислене на хората. То може да бъде морално – война, тероризъм, мъчения, тоталитаризъм.., може да бъде икономическо, финансово, индустриално, технологично или  свързано с природата. За драмата в Япония не може да се говори без да имаме предвид преживяната трагедия през 1945 година с атомните бомби в Хирушима и Нагазаки. Тя е от чисто морален характер в смисъла на желано зло. Болката от преживяното надминава обхвата на човешката психика. Японците назовават преживения удар Тцунами, природно бедствие. Оказва се, че когато моралното нещастие надмине прага на човешките измерения, то губи моралната си стойност и неизбежно се приема за природно бедствие. Ясен пример е избиването на евреите през Втората световна война. Думата Холокост, описваща явлението в смисъл на жертвен ритуал е заменена с Шоа, природна катастрофа. Болката от преживяването е непреодолима и причината добива смисъл на природно бедствие.

Трагедията днес в Япония е от природно-индустриален характер, който не може да се изолира от преживяното минало. По ирония на съдбата този път потенциалната атомна бомба, назована от някои “атомен тигър”, в каквато се превръща ударената от вълната атомна централа, е предизвикана от истинско Тцунами. Земетресението е предвиждано, но не и силата на десетметровата вълна петнадесет минути по-късно, прекъснала заработилите охладителни системи на централата. “Тигърът” подава глава, част от него започва да излиза на свобода… За японците това е повторение на изживяния ужас от края на Втората световна война. Светът извън Япония, трудно може да си представи неизразимата болка, изпитвана от японеца.

Една голяма култура предполага дистанция, с респект спрямо себе си и околните. Човек тежи на мястото си със  съзнанието за себе си и за настоящия момент, заедно с възможността да го променя и развива. Като свидетели на събитията в Япония можем да се преклоним пред тази горда, неустрашима нация.

Лайбниц първи в Европа смее открито да развие тезата за свят, в който злото като сянка на доброто е необходимо условие за развитие на хората. След земетресение през 18-ти век, разрушително за Лисабон  Русо и Волтер коментират въпроса за отговорността на Човека, взет като основен фактор в природата. И ето, че наред с фантастичните им успехи в технологично отношение,  японците строят свръх модерна атомна централна на добре изчислено за охлаждане, но все пак природоуязвимо място.

От все сърце успех на японците и кураж на нас българите в трудните безкрайни преходи, които ни очакват…

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*