Тцунами

Злото се проявява в различни, смесени форми според начина на мислене на хората. То може да бъде морално – война, тероризъм, мъчения, диктатура… или икономическо, финансово, индустриално, технологично, или свързано с унищожаване на Природата. Трагедията през 1945 година с атомните бомби в Хирушима и Нагазаки е желано зло, но болката от преживяното надминава обхвата на човешката психика. Японците назовават преживения удар Тцунами – природно бедствие. Оказва се, че когато моралното нещастие надмине прага на човешките измерения, то губи моралната си стойност и се приема за природно бедствие. Думата холокост – жертвоприношение с изгаряне, свързана с геноцида на евреите през Втората световна война е заменена с Шоа, изразяваща също природна катастрофа. Болката от преживяването е непреодолима и причината добива смисъл на природно бедствие.

Трагедията в Япония днес е от природно-индустриален характер, който не може да се изолира от преживяното минало. По ирония на съдбата този път потенциалната атомна бомба, назована от някои “атомен тигър”, в каквато се превръща ударената от морската вълна атомна централа, е предизвикана от истинско Тцунами. Земетресението е било предвидено, но не и силата на десетметровата вълна петнадесет минути по-късно, прекъснала заработилите охладителни системи на централата. “Тигърът” подава отново глава. Част от него започва да излиза на свобода. За японците това е повторение на изживяния ужас от края на Втората световна война. Светът извън Япония, трудно може да си представи каква неизразима болка изпитва японеца.

Голямата култура предполага дистанция, която включва респект към себе си и околните. Човек тежи със съзнанието за себе си и за настоящия момент и с възможността да го променя и развива. Като свидетели на случилото се в Япония можем да се преклоним пред тази горда, неустрашима нация.

Лайбниц първи в Европа смее да развие открито тезата за свят, в който сянката на доброто, злото, е необходимо условие за развитие на хората. След разрушителното за Лисабон земетресение през 18-ти век, Русо и Волтер коментират въпроса за отговорност на Човека, взет като основен фактор в Природата.

И все пак, въпреки големите успехи в технологично отношение, японците строят свръх модерната си атомна централна на природоуязвимо място.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*