Ташкурган

ТАШКУРГАН

 

 

Ташкурган е бивш оазис, централно място за керваните от миналото по един от многобройните пътища на коприната. Градът се намира в покрайнините на провинцията Ксингианг в Китай между Афганистан, Киргистан, Пакистан, на юг не далеч от Индия. Заобиколен от планини-великани – Памир, Хиндукуш, Каракорум и Хималая, в миналото това място е било център на азиатски истории и култури.


 

Тръгнал съм с намерение да посетя базовите лагери на К2, Гашербрум и Брод Пик откъм китайската страна на Каракорум.

В Ташкурган се отклонявам, за да снимам останките от едно богато минало.  Синът на директора в агенцията, която организира тази малка експедиция за мой късмет е влюбен в българка от София. Светът е малък. Това ми помогна да получа трудното разрешение за граничните зони, особено в район, почти недостъпен за чужденци.

Китайците са сложили желязна ръка върху тази стратегически важна гранична зона, с безброй пропускателни филтри и въоръжени военни групировки. Местните уигури и таджици имат силно национално чувство, не понасят диктаторските реакции на китайците и поради това са третирани жестоко.

 

Единствения възможен език с местните са жестовете.

В периода 1959-79 китайците са присвоили тази важна област (както са направили с Тибет в съседство), свързана с Пакистани хайуей – 130окм. между Ислямабад и Кашгар. Строенето на този път, изсечен сред най-могъщата природа на планетата, е отнел живота на 1200 души, почти по човек на километър.

 

 

Този гроб с прекрасна гледка и останки от старини наоколо, показва мястото, споменато от Птоломей, където са спирали керваните от Персия. Там е била крайната точка за обмяна на стоките между търговците. Марко Поло описва как на китайците са им липсвали изразни средства – особена срамежливост, поради която персите вечер оставяли стоката си до каменната кула. На сутринта на същото място те намирали количеството коприна, което отговаряло по стойност на стоката им, ако не, те се прибирали обратно с каквото били дошли. Вечерта китайците идвали на свой ред, за да завършат сделката и да приберат чуждата или обратно своята стока.

Тук виждате гробовете на суфи и останки от култа на Парсите към Зороастър. Тези места, нарочно занемарени от китайците, са тачени само от местните уигури. Жените в тази щастлива долина само на няколко километра от Афганистан, не носят воал и може да си разменяме усмивки. “Ние тачим огъня и светлината” се похвали под сурдинка един мъж, с който  пихме заедно чай и като гостенин в неговия град, не ме остави да платя.

В Ташкурган не срещнах чужденци. За по-дълъг престой  беше необходимо допълнително разрешително. Времето не ми стигна да снимам в околностите на това особено място, запазено автентично, каквито са повечето гранични зони в Азия. Богати, лъскаво облечени китайци  нямат проблем да пътуват до тук. Те си направят селфита със старините, без да имат понятие от религия и история. За тях това е само „Големият Китай“.

 

Това място има стратегическа важност, но величието му е безвъзвратно загубено и забравено в историята. Ориенталският манталитет на уигурите (каквито сме и българите, техни далечни братовчеди) им помага да влагат табиет в ежедневието си, да се веселят и да запазват физиономиите си, без да се смесват с китайците похитители. Това  им коства бедност, насилия, с повече от милион от тях в концентрационни лагери в съседния Тибет.

 

Девойките не са воалирани, а се пазят от силния, студен вятър. Пътят ни се вие на височината на връх Мусала.

Вакхан Коридор, долината, през което е минава Марко Поло, когато напуска Китай на път за Самарканд и Бохара, не е далеч. Вакхите, повечето със светли очи, са гостоприемни, имат благ характер и нищо общо с екстремистите мюсюлмани . Това е чудесна безопасна дестинация за пътуване в един все още автентичен свят, за който ще поставя специален блог.

Девойката с гръб на фотографията е мелез между киргиз и вакх, каквито се срещат по пътя в района на Мустаг Ата. Тук под бутуша и тормоза на китайците, живеят прекрасни хора. За да направя тази фотография, издебнах момент без китайски патрули по пътя и изтичах набързо зад стадото якове.

Тези нормално сърдечни хора, не виждали чужденци, понякога ме поглеждат с очуден, понякога болезнен поглед. Не знам какво да направя, освен да снимам и да благодаря с усмивка.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*