Сидни Фестивал – януари 2011

Sydney2

Четири милона жители, събрани в един от най-красивите по разположение, архитектура и социална организация град. Фестивалът на Сидни се подготвя без стрес и напрежение. Музикални инсталации има във всички големи паркове и площади с разнообразна програма за всички вкусове. Вечери с концерти на открито без екцесии, напивания. Не виждам човек с цигара. Стотици хиляди от всички възрасти празнуват спокойно, без някакво афиширане и силни емоции. Хората се забавляват спокойно на чист въздух. Минава полунощ, улиците са празни и чисти, снимам в спокоен, красиво осветен град. Здрав живот, здрави тела, с чудесни магазини и ресторанти, някои препълнени, но не шумни и задушни…

Sydney3

Sydney-7Излезли от задушената от култура и история Европа тук намираме пресен кислород, попаднали в нова, красива, сравнително безпроблемна страна.  Във Франция говорят с драматичен тон за невероятни наводнения в Северна Австралия, а тук без особена тревога и коментари, правят възможното да помогнат. И това не нарушава всекидневния крос на всеки, не променя усмивката по лицата на хората.

Задаваме си естествения вечен въпрос къде човек е по-щастлив и защо. Хората тук тичат, плуват, сърфират след и преди работа и използват най-рационално природата. Тичат без да си задават въпроси, усмихват се и често без да ви виждат. Океанът, прекрасните, просторни плажове, заливи, паркове и градини чистят стреса от големия град. Хората се поглеждат, следва усмивка и толкова. След всяко “сори” – идва “но проблем”. “Сори” се казва за щяло и нещяло, но се казва. Проблем не съществува или ако го има е толкова е страшно, че непрекъснато се повтаря, че го няма. Слънцето, плажовете са гостоприемни, няма просяци и гладни, няма неизхвърлени боклуци, дупки или задръстване по улиците. На високи места по многобройните, красиви фиорди пред окена има камери за следене на самоубийци – грижа за човека. Подобно на скандинавските страни, броят на самоубийства расте пропорционално на социалните осигуровки.

Sydney5

Сидни е прекрасен с архитектурата, подредена сред чудесната природа наоколо. След известно време  сред добре възпитаните, излъчващи „безпроблемност“ хора започвате да усещате празнота. Как да не ви е яд да срещнете красива жена (или мъж по вкуса жените) с усещането, че „отвътре“, освен доброто възпитание, няма какво да ви впечатли. Вероятно липсва напрежението и чара от противоречията, които сме свикнали да ни тормозят в Европа. Как да простим това опростяване, граничещо с повърхностност и безгрижие в атмосфера, мечтана от всеки. А при възникване на проблем, всички стават ефикасни и съвсем човечни… Във Европа, в желанието си да разнищим и разберем всичко, задушени в сложни алгоритми и системи, сме станали и ставаме все по-тромави и егоисти. Но и това не е точно така, егоизмът е навсякъде – човек го изразява различно според обстановката. Подозирам, че в случая не мога да простя удобния в наши очи безгрижен живот, който тук водят  хората, всъщност не променящ нещо от всеобщите човешки проблеми.

Sydney4Вярно е също, че не другаде, а именно в този красив, хипер цивилизован свят възниква въпроса за “пълно” и “празно”. Това не се случва например в някой оазис в Сахара, където има невероятно чувство за пълнота или в отрудено непалско село, където самоубийството е немислимо.

Такива са личните ми впечатления от този динамичен, чаровен нов, уж изолиран, но съвсем не откъснат от другите континети свят. На човек не му се тръгва, но дали за дълго…

За любители на фотография с интерес към Сидни – галерия 87 в сайта.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*