ПЕИЗАЖЪТ ЦВЕТЕН ИЛИ ЧЕРНО-БЯЛ?

Baie d'Along, Vietnam

Черно-бял, разбира се, казва познавача – както всичко в добрата стара фотография. А защо не цветен? „С 16 милиона цветове!“, провикват се милиони любители на цветната цифрова фотография.

Baie d'Along, Vietnam-2

Незабравимите черно-бели фотографии (винтиджи) на Ансел Адамс, Майкъл Кена или на пионерите Густав ле Грей, Стайшен, Штиглиц, Странд… ви грабват окото, не остават място за “повърхностни” ласки на цветовете. Но фотографи-колористи, много често и художници, превръщат фотографиите си в чудесна живопис. В изкуството всичко е възможно, стига да въздейства, да променя във всеки нещо.

Long Xuyen-3

Черно-белите фотографии са от Залива Алонг, излаз към Южно Китайско Море (Донг) във Виетнам. (Виетнамците не понасят “узурпатора” Китай и назоват “своето” море Донг.)

Baie d'Along, Vietnam-6

Красииви цветни пейзажи биха били ощетени в сиви тонове. Светлините в Пуна де Атакама в Аржентина на 4000 метра са различни от честите мъгли в залива Алонг, предразполагащи към мистиката на сивото.

Puna de Atakama, Argentina copie

 

Puna de Atakama, Argentina-5

Вулканът Мисти с тюркоазеното езеро е вероятно по-интересен цветен, освен за пуристите, за които формите в сиви тонове са по-съществени.

Puna de Atakama, Argentina-3

Puna de Atakama, Argentina-4

Интересният облак, заедно с фигурите по солта са изразени сякаш по-искерно в черно-бял вариант.

Puna de Atakama, Argentina-2

Puna de Atakama, Argentina

A как да отнемем тюркоаза на езерото Пукаки в южния остров на Нова Зеландия, въпреки възможността да подчертаем в сиви тонове фантастичния облак над езерото!

Bois de Boulogne, reflets

Различните погледи имат различно виждане, което обогатява темата и включва индивидуалния вкус на всеки.

При портретите нещата са по-недвусмислени. В по-предишен блог същата фотография е цветна, но везните теглят към черно-бялата версия.

Пеизажите черно-бели и цветни, портрет

Пожелавам на любителите на блога Новата Година да бъде изпъстрена с радости и многоцветни емоции. Мислите да летят бистри, богати на нюанси, подобно на многобройните сиви тонове, които не прощават дефекти.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*