ПЕИЗАЖЪТ, ЦВЕТЕН ИЛИ ЧЕРНО-БЯЛ?

Baie d'Along, Vietnam

Черно-бял, разбира се, ще каже познавачът, както всичко друго в истинската  фотография. А защо не цветен, се  провикват се милиони любители, притеглени от ласкаещата цветна фотография с 16 милиона цветове.

Baie d'Along, Vietnam-2

Незабравимите черно-бели винтиджи (автентични, извадени от ръката на артиста) на Ансел Адамс, Майкъл Кена или на пионерите Густав ле Грей, Стайшен, Штиглиц, Странд…  грабват окото, не остават място за “повърхностните” ласки на цветовете, освен фотографите-колористи, често художници, превръщат фотографиите в  живопис. В изкуството всичко е възможно, стига да въздейства, да променя нещо в любителя.

Long Xuyen-3

Залива Алонг, излаз към Южно Китайско Море (Донг) във Виетнам.

Baie d'Along, Vietnam-6

Светлините в Пуна де Атакама в Аржентина на 4000 метра са различни от честите мъгли в залива Алонг, предразполагащи към нюансите и мистиката на сивите тонове.

Puna de Atakama, Argentina copie

 

Puna de Atakama, Argentina-5

Вулканът Мисти с тюркоазеното езеро е вероятно по-интересен цветен, освен за пуристите, за които формите в непрощаващи сиви тонове са по-съществени.

Puna de Atakama, Argentina-3

Puna de Atakama, Argentina-4

Интересният облак, заедно с фигурите върху солта са по-подчертано изразени в черно-бял вариант.

Puna de Atakama, Argentina-2

Puna de Atakama, Argentina

Но защо да отнемем тюркоазения цвят на езерото Пукаки в южния остров на Нова Зеландия, ако искаме същевременно да подчертаем сивите тонове във фантастичния облак над езерото… (в един добър тираж ще се вижда по -ясно)

Bois de Boulogne, reflets

В портретите изборът е по-недвусмислен. Черно-бялата фотография показва същественото, което търси да улови фотографа. Цветовете грабват вниманието, искат да очароват.

Пеизажите черно-бели и цветни, портрет

Пожелавам на любителите на блога Новата Година да бъде изпъстрена с радост и цветни емоции. Мислите да бъдат бистри, богати на нюанси, както многобройните сиви тонове, които не прощават дефекти във фотографията.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*