ПЕИЗАЖЪТ ЦВЕТЕН ИЛИ ЧЕРНО-БЯЛ?

Baie d'Along, Vietnam

Черно-бял, разбира се, ще каже познавача – както всичко друго в истинската  фотография. А защо не цветен? “ Вече с 16 милиона цветове!“, провикват се милиони любители, поласкани от богатството на цветовете във фотографията.

Baie d'Along, Vietnam-2

Незабравимите черно-бели фотографии (винтиджи) на Ансел Адамс, Майкъл Кена или на пионерите Густав ле Грей, Стайшен, Штиглиц, Странд…  грабват окото, не остават място за “повърхностните” ласки на цветовете. Но фотографи-колористи, много често художници, превръщат фотографиите в  живопис. В изкуството всичко е възможно, стига да въздейства, да променя нещо в любителя.

Long Xuyen-3

Виждате залива Алонг, излаз към Южно Китайско Море (Донг) във Виетнам. (Виетнамците не понесли “узурпатора” Китай са назовали “своето” море Донг.)

Baie d'Along, Vietnam-6

Красииви цветни пейзажи биха били ощетени от сиви тонове. Светлините в Пуна де Атакама в Аржентина на 4000 метра са различни от честите мъгли в залива Алонг, предразполагащи към мистиката на сивото.

Puna de Atakama, Argentina copie

 

Puna de Atakama, Argentina-5

Вулканът Мисти с тюркоазеното езеро е вероятно по-интересен цветен, освен за пуристите, за които формите в непрощаващи сиви тонове са по-съществени.

Puna de Atakama, Argentina-3

Puna de Atakama, Argentina-4

Интересният облак, заедно с фигурите върху солта изглежда са изразени по-искерно в черно-бял вариант.

Puna de Atakama, Argentina-2

Puna de Atakama, Argentina

A как да отнемем тюркоаза на езерото Пукаки в южния остров на Нова Зеландия, въпреки възможността да подчертаем в сиви тонове фантастичния облак над езерото!

Bois de Boulogne, reflets

При портретите нещата са по-недвусмислени и което е най-важно да се знае е, че черно-бялата фотография е по-взискателна и директно показва същественото, което е търсел да улови фотографа. Цветовете винаги ласкаят и отвличат вниманието.

Пеизажите черно-бели и цветни, портрет

Пожелавам на любителите на блога Новата Година да бъде изпъстрена с радости и цветни емоции. Мислите да бъдат бистри, богати на нюанси, каквито са многобройните сиви тонове, които не прощават дефекти.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*