Музика и Танц

                                                                  / Милчо Левиев, НДК, София /

Музиката е отдаване, което изчезва заедно с жеста на реализацията. Мистерията е в самата поява там, където нищо не съществува предварително. Музиката, както любовта, се прави без коментар, планиране, без каквото и да е било рационализиране – който коментира, ни ги прави. Изживяваме момента, който не ни принадлежи. Изразът е в ефимерния звук, изчезващ заедно с породената вибрация. Следата от него се претопява в усещането, което имаме, винаги различно. Музиката не съществува, прави се в мига с отдаване без притежаване. Звукът ни докосва и се стопява във всемира. Виртуозът дава без да получава, звуците пресичат тялото му, покоряват сърцата, както този, който дава любов и откъсва от себе си.

                                                                                        / Национален балет, София /

Звукът, музиката, ритъма, както и танца, са първите и поради нематериалния си, ефимерен характер, най-високо стоящи изкуства. Движението на телата в ритъм и заемащи форми в пространството е също ефимерно отдаване, без материален остатък и следа.

Дъхът, който не притежаваме, но ни дава живот, е също неуловим…, всъщност истинските неща не са предмет на фиксиране и притежание… Казано друго яче, притежаването на каквото и да било ни блокира, отделя ни от истинското в живота, а то се изплъзва, остава неопределимо. Опряни на грубата материя казваме, че живеем, но самият живот е съчетание от мигове, най-често неразбрани. Макар повърхносно, те ни дават от очарованието си в динамиката на промените и интензивността на усещането, което пораждат. Ако можем да ги свържем в едно, бихме заживяли различно…

                                                                  /Галерия в Сохо, Ню Йорк/

Фотографията лови мига, който се превръща в материя с успялата снимка. Живописецът, по-субтилен от фотографа, не търси да улови отвън готов образ, а го изважда от себе си, вкарва в по-груба материя това, което музиканта излива в тонове… Скулптурът, както и още по-комплексно творящия архитект изваждат вътрешното си усещане в повече измерения. Музиката и танца, без да се налагат във видимата материя, променят неща в живота.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*