Каракорум – Вакхан Коридор

Paris-2                                                              /Пасу с разклонение към Чипурсан, Бабагунди и Хиршад пас към Вакхан Коридор/

След една пропусната експедиция тази година поради малка злополука с лактите, изпитвам известна носталгия с надежда да се върна отново по тези места. Това ме накара да добавя тези няколко фотографии отпреди десетина години в незабравимия, фантастичен Каракорум с едно малко отклонение в посока Афганистан по така наречения Вакхан Коридор. Успях да стигна донякъде, но бях спрян поради липсата на виза и разрешение, невъзможно да се вземат от Пакистан.

Paris-4                                                    /Вакхан коридор, Афганистан с поглед от Хиршад пас/

Тази година исках да завърша идеята си и да тръгна от самото начало на тази долина, наречена Вакхан Коридор от англичаните и руснаците след войната, този път откъм Таджикистан към Китай. Пакистан е от дясно и Афганистан от ляво на път към тройната гръница при паса Тагерман Чу. Там се събират великаните Каракорум, Тиан Шан и Памир.

Paris-5                                           /поглед към Вакхан коридор, Афганистан откъм Хиршад пас/

Това е бил пътя на керваните  от времето на Марко Поло, който е успял да слезе от Китай към Киргизия по този най-кратък път на коприната. Сега кервани със стока продължават да минават най-вече откъм Пакистан през Хиршад пас към „коридора“ на път за Таджикистан.

Hirsad Pas

Срещата ми с тези номади киргизи остана незабравима и това ме замисли да поискам да се върна по тези места.

Каракорум

Този район, прекалено беден и отдалечен от всичко и от всички, не е интересен за талибаните, но създадените психози плашат туристите. Думата Афганистан очевидно плаши, въпреки че http://www.untamedborders.com/ организират вече втори или трети международен маратон, както и ски през зимата в тази изстрадала, фантастична и не навсякъде безопасна страна.

Kirgiz

Номадите киргизи заменят ориз и неща от първа необходимост с овчарите Вакхи живеещи по тези места (коридора е с дължина 200 км) срещу добре отгледан добитък. По-добри пасища, особено около огромното езеро Чакмактин в дъното на коридора, трудно се намират.

Chipursan

Пари местните нямат и не ползват. Вероятно това е последното място и предполагам не за дълго, където чистия безпаричен обмен е все още възможен.

Киргиз2                                                                      /Номад, киргиз, Вакхан/

Vakhi woman                                                                  /Жена Вакхи, Чипурсан, Пакистан  /

Повече фотографии може да се видят в сайта 23-та галерия. Необходим е компютър .

 

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*