Писмо, книга, религии, интерпретации…

Отначало вибрирал безкраен хаос, пресичан от музикални звуци и цветове. След време звуците се превърнали в букви, а те се комбинирали в думи…

В древно индийската култура думите намерили своето място в съдържанието на Ведите без това да има връзка с божествения свят. Боговете са създадени от проговорилите хора, а Ведите са „продукт на Всемира“, те са без автор, никой не се съмнявал в съществуването на Вселената. По-късно Упанишадите ни помагат да проникнем в дълбочината на тези текстове, с авторите на които, се появява света на боговете. В тях думите създават божества, а не обратното, както в света на монотеизма. Първите лингвисти и граматици се раждат в Азия.

pismo                                                                                        /Спити, Индия/

В монотеизма, за разлика от браманизма, конфуциизма и будизма, първата книга Тората (наречена по-късно Библия) още в зачатието й през 7-6 век пр. н.е., въплъщава в себе си божиите слова “в началото беше словото”. Думата е Господна. Оралните традиции дотогава са се предавали много по-точно от последвалите много по-късно преводи на първописанието. Затворен в букви и думи, текстът на Тората, за да не се превърне в идол, се налагало да бъде непрекъснато допълван в Талмуда, начин написаното да остава винаги отворено за безкрайни тълкования.

Многобройните преводи на гръцки, латински и арабски са наслагвали грешки, всеки към работата на предшествениците си. Задушени в едни и същи, все по-канонизирани интерпретации, текстовете са превърнали религиите от път към духовно отваряне, към задушаване на обреченото ни на манипулации човечество. Под различни форми днес това продължава на планетарно ниво.

pismo-2                                                           /Сиктинска капела, Рим/

Ако демоните са изпаднали ангели, а ангелите демони, прочистили себе си, от нас също зависи да осъзнаем по кой път сме поели. Светът е един. Всеки човек е дух, материя и енергия,  неделимо свързан с всички други. Каква по-голяма привилегия!

pismo-4                                                                                          /Кунминг, Китай/

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*