Гейша

Те са по-малко от стотина. Повечето от тях живеят в стария квартал Жион в Киото. След специално дългогодишно обучение тези ерудирани, артистични дами, очароват с финес, култура и душевност, единици привилегировани японци.

Japan-3

Малко след полунощ в тясна, полутъмна уличка  пристъпвам безнадежно от крак на крак, в очакване да се случи нещо необикновено. Разочарован се каня да си тръгна, когато по тясната безлюдна уличка виждам с намалени светлини дискретно да се приближава лъскаво черно такси. На няколко метра от мен се повдига тъмна завеса, с едва забележима врата. Прошумява тежката коприна на извънземно същество, което прави няколко грациозни крачки до колата. Разстоянието между нас за късмет отговаря на 135 милиметровия обектив на фотоапарата ми. Снимам без светкавица, на ниска скорост, с отворена бленда. Нямам правото на вълнение. Едно, две, три кликвания… Изражението на Гейшата не се променя. Мраморното лице на гейщата изчезва зад ъгъла на уличката.

Japan-2

Мярката за настоящия момент, единственото нещо, с което разполагаме, е това, което ни остава след него. Фотографията – материален израз на уловен рядък момент.

 

 

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*