Астрофизика и изкуство

За разлика от древните гърци, японците приемат симетрията за враг на Изкуството. За тях нарушеното равновесие в дадена система е мотор за прогрес на системата. Изкуството и творецът са две крайни величини, запазили стремежа към безкрайното.

Астрофизици говорят за асиметрия в прогреса на материята в Космоса. Материя, от която сме скроени и ние. Знаем, че преди 17,5 милиарда години, след Биг Банга, във Вселената са се формирали еднакъв брой частици и античастици.  Взаимното им анулиране е породило светлина. Фотоните нямат обратен еквивалент, светлината се явява като междинен свят между материя и антиматерия. След това  Вселената мистериозно проявява предпочитание към материята. На всеки милион антиелектрони се противопоставят милион плюс един електрони. Нарушената симетрия от допълнителният електрон в системата поражда материя. В продължение на милиарди години добавеният електрон са изградили материята на света, в който живеем. Без този процес Вселената би била обливана единствено от светлина. Първоначалната хармония е нарушена за сметка на сътворения свят, който днес опитваме да живеем и да разберем. Надявам се да съм разбрал и представил правилно тези неща.

Всички търсим това недостижимо, стабилно състояние, в което крайно и безкрайно се събират в едно, в живот, в който хармония и безредие вървят заедно.

Изкуството е златен ключ за разширяване на свободата на духа. Изкуство, без пълна симетрия…

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*