В очакване на момента

авг. 19
2012

Анри Картие Бресон говори за “решителен момент във фотографията”. Преди години това ми повлия много в снимането. Триото око-сърце-визьор прави да уловим в хармоничен вид изплъзващата се реалност.

След концентрацията в очакване и реализирането на “решителния момент” следва отпускане и задоволство. Самият момент, скътан във филм или в пиксели, остава невъзвратим фрагмент от миналото. Усещането от добре уловения миг е винаги по-силно от  филмите, които ни увличат в потока на действието. Умението да уловим съдържателен многопланов момент позволява да говорим за изкуство във фотографията.

Мигът не ни принадлежи. Не ни се полага да го повторим, нито да го изживеем изцяло. За стабилно щастие  може само да се мечтае. Но какво друго да търсим освен настоящия момент!?  Всъщност самите ние не сме реалност, а сме в процес на осъществяване. Отиваме към идващото (или пък то идва към нас!?). Преживяваме прехода минало-бъдеще в очакване, което е форма на съзнание. На китайски, японски, еврид, в езикът на безкрайни възможности, глаголът съм няма сегашно време… Ние сме винаги на път… към ново преживяване.

На границата между минало и бъдеще казваме “сега”. То е винаги различно, облечено в напрежение от очакване на идващото. Ако “сега” останеше сега, времето би спряло да тече. Доказателство за изминалото време е самата промяна на нещата. Физиците са по-точни, когато свързват мярката за време с пространство, но това е възможно до определено време в миналото. Отвъд миналото времето изчезва като величина, става производно на нещо неизвестно. Преходът между потенциал и актуалност е въпрос основен за връзката свобода-детерминираност, останала в загадка.

Така животът, заедно с мисловните процеси, минава в напрежение, създадено от междувремието, наречено очакване. Когато степента на очакването намалее говорим за отегчение. Само смъртта, както и безкрайното, въображаемото вечно – от където идва силата на религиите – ни отнемат правото на очакване. Безвремието и празнотата ни карат да измисляме някакво отвъд. Чисто “сега” има в екстаза, в транса на границата на безсъзнанието, привилегия на мистици. В неудържимата любов също има усещане, което премахва възможността за очакване. Влюбени сме, защото присъствието на другия дава на момента интензивност, времето изчезва като понятие. Творческият процес, интензивният спорт също докосват безвремието на настоящия момент.

Масовото снимане, златна мина за бизнеса с нови технологии  е също свързан, освен с нарцисизма и с устрема да задържим изплъзващото се “сега”. С телефони, ай-пади и все по-качествено ковещи мига техники, гоним това, което не “иска” да ни принадлежи. Въпреки всичко “сега-то” е винаги нарушено от привилигерованото бъдеще, което се промъква и воалира настоящия момент. Невъзможността да го притежаваме под формата на очакване изостря съзнанието за глобалност, както и стойността на нещата. Това ни отваря към следващите моменти. Музиката би била невъзможна, ако не спирахме, за да задържим тона в момента на идването на следващия. Удоволствието идва от улавянето на мига, подобно на успялото щракване с фотоапарата. Контракция в очакване, отпускане от улавяне и задоволство от осъзнаване… се сливат в неосъзнатата стойността на момента, който живеем в реалността на бягащото настояще.

В Оровил (южна Индия) на покрива на огромна обезшумена зала във формата на кълбо е построена система от огледала. Във всеки момент на деня те прецизно насочват слънчев лъч към огромна кристална сфера в центъра на залата. Целта е всеки да визира лъча в състояние едновременно на концентрация и медитация. В “решителния момент” на Картие Бресон изглежда има подобно състояние. Добрата концентрация, съпроводена с неутралност, помага за всякакви ситуации. Оставаме активни и същевремнно независими от външните обстоятелства.

Фотографиите са от океана в Нор Па дьо Кале, северозапдна Франция. За фотографии от тази серия вижте 63-та галерия от сайта. Ако сте с голям екран, кликнете в галерия от дясно дясно: – цветни – страни – Франция, Туке.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

коментари изключени.