В очакване на момента

авг. 19
2012

Анри Картие Бресон говори за “решителен момент във фотографията”. Триото око-сърце-визьор търси хармония в една вечно изплъзваща се реалност.

Усещането за добре уловен миг е по-силно от фабулата на филмите, които ни увличат в потока на действието. Умението да уловим съдържателен многопланов момент, който да разправи история, различна за очите на всеки, прави фотографията изкуство.

Мигът не ни принадлежи. Не ни се полага да го повторим, освен очасти, според нагласата и погледа на фотографа. За спряно щастие човек може само да мечтае. Възможно е да се каже и обратното. Какво по-ценно от настоящия момент, който единствено ни принадлежи, за да съществуваме.

На китайски, японски, арабски, еврид.., езици с големи възможности, глаголът съм няма сегашно време – ние се променяме непрекъснато, на път винаги за ново преживяване.

На границата между минало и бъдеще казваме “сега”. То е винаги различно и облечено в напрежение от очакването на новото идващо “сега”. Доказателство за изминалото време е промяната на нещата. Физиците свързват пространството с мярка за време, но това е възможно само до определено време в миналото. Отвъд него, времето изчезва като величина и се превръща в производно на нещо неизвестно.

Преходът между потенциал и актуалност е основен въпрос в загадъчната връзка свобода-детерминираност. Ние не сме никога напълно свободни, нито напълно детерминираме…

Така животът, свързан с мисловните ни процеси, преминава в напрежение, създадено от междувремието, наречено очакване. Когато степента на очакване намалее започваме да се отегчаваме. Смъртта и въображаемото вечно (в което е силата на религиите) ни отнемат правото на очакване. Безвремието и празнотата ни карат да измисляме  „отвъдното“. Чистото “сега” се намира в екстаза, на границата на безсъзнанието, привилегия на будисти и мистици.

Усещането в една неудържима любов не търпи очакване. Присъствието на любимия/любимата изпълва момента с интензивност, несъвместима с понятието време. Творческият процес и интензивният спорт също имат общо с безвремието на момента.

С телефони, ай-пади и все по-качествено ловещи мига техники, днес всеки гони момента, който ни бяга и отказвада ни принадлежи.

В Оровил (южна Индия) на покрива на огромна обезшумена зала, във формата на кълбо е построена система от огледала, които във всеки момент на деня насочват слънчев лъч към огромна кристална сфера в центъра на залата. Целта е човек да фиксира лъча в състояние на концентрация и едновременно на пълно отпускане. В “решителния момент” на Картие Бресон състоянието на фотографа е подобно, свързано с добра концентрация и неутралност спрямо външните обстоятелства.

Фотографиите в този блог са от океана в Нор Па дьо Кале, северозапдна Франция. От същата серия има в 63-та галерия от сайта. Ако разполагате с голям екран, кликнете от дясно дясно в: – галерия – цветни – страни – Франция, Туке.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

коментари изключени.