Среща

Най-хубавите срещи са случайни, без замисъл или уговорка. Заслуга, когато се случат и ако има такава, е в будния ви поглед, в правилната оценка на момента.

01 Среща-20

С приятеля и водач Кунчок импровизираме – завиваме наляво вместо надясно, води ни надеждата да срещнем номади, търсим хубава гледка или в най-добрия случай идеализираме възможността за някое забравено от китайците селце с автентични кам-па, жителите на бившата Тибетска провинция Кам.

02 Среща-19

Прашеният път суче към зъбчати върхове на четири-пет хиляди метра. От юрти до пътя в долината ни насочват към манастир високо в планината. До манастира са сгушени накуп къщите на забележително чисто и за очудване слабо покитайчено село.

03 Среща-18

Местните Кам-па  са приседнали на пейка до гомпата (манастира).

04 Kam, Buddhism1

С Кунчок, по кръв също Кам-па (от блога Разбойниците-Благородници) сме в единомислие, той от преживяванията си, а аз по убеждение. И двамата отпускаме души във все по-рядко срещаната, избягала от времето Тибетска атмосфера.

06 Среща-10

Два дни преди това в Серда Гар, най-голямия будистки център в провинцията Кам, виждате  котраста между новия и стария свят. Това е края на унищожения и невъзвратим стар манастирски свят. Срещат се модерни китайки, скъпи коли дошли тук високо на чист въздух, далеч от задуха на замърсените метрополии. Обхванати от себе си те си правят селфита  без представа и още по-малко грижа за губещия се дух в света наоколо.

06 Kam, Buddhism1

Входът на манастира Гаргу е задръстен от местни кам-па, което не ни попречи с Кунчок да се промъкнем без  усещането да сме чужди.

04 Kam, Buddhism

 

05 Kam, Buddhism-2

Атмосферата е естествена и хармонична в свят отдаден на вяра и прочистване от тежестите на битието. Тук звукът и жеста ви води в разни светове. Светлината в момента, най-добрата за деня, ме разкъсва между света в манастира и отвън в селото. На прага срещам  този топъл, чист поглед, в който липсва страха на повечето  местни, наплашени от китайците. Девойката няма общо с китайките със селфита. (Жалко за красивите китайки, а когато са красиви, те са много красиви! Обратното е също вярно…).

07 Kam, Buddhism

Тя проговори, разчленявайки думите: « What you do here?. » Та кой говори английски по тези места ! В ръцете си държи тетрадка, нещо като личен дневник или речник, прелиства го трескаво с желание да каже нещо. С  леко гърлен чуствен глас тя добавя “I learn english very little ». Смутен запитвам, просто да я заговоря, къде мога да изпия чаша чай.  Тя заприлиства тетрадката: “At home “ . Казва се Кунчоундза и аз я следвам с разтупкано сърце към дома й.

07 Kam, Buddhism1

По пътя настигаме група забързани монахини, след малко разбирам, че отиват към своеобразно сковани дъски със забележително красива гледка наоколо.

08 Среща-5

“ Toilet ! “ ми обяснява спокойно Кунчоундза. Да, вярно. Те грациозно приклякват, снимам бързо, притеснен от дружелюбния поглед на новата си приятелка.

09 Kam, Buddhism-2

Майката на Кунчоундза със същата топла усмивка ни посреща пред входа на дома им.

10 Среща-2 - copie

Представамя си местните в Тибет преди инвазията на Китайците още от времето на Александра Дейвид Нийл.

Малко след това в къщата се прибират брата и сестрата на Кунчоундза. Пием заедно чай, посолен с бучка вкусно масло от як. Общият ни език се осъществява най-вече през очите. Излъчването и усмивките им са по-съдържателни от думите.

12 Kam, Buddhism

Изминава час, Кунчок ме очаква и вероятно се притеснява! Канят ме да остана да им гостувам. С приятел съм, не решавам сам. Нищо, ще има място и за двама, отговарят! Тръгваме да търсим Кунчок.

13 Среща-12

На вратата ме изпращат ме без думи. Усмивките им излъчват всичко, усещането е силно. Знам, вече няма да ги видя. Хем ме боли, хем съм благодарен.

14 Среща-14

15 Среща-15

Кунчок  ни вижда и се радва. Смеем се всички. Той им благодари за гостоприемството, но ни очаква дълъг път. С Кунчоундза  за момент се отделяме, присядаме в тревата близо до колата. С  думи излязли от сърцето, казвам как двамата се знаем от вечни времена, как хората се движим на пакети от епоха на епоха и се срещаме отново при всякао раждане. Тя лови някои думи, но разбира всичко. Енергията, която ни свързва е силна и истинска, движена от всемирни закони. Стоим неподвижно, замомент безмълвни, излъчването е едно по-значимо от думите.

Записвам внимателно жсм-а на Кунчоундза – в Китай няма живо същество без телефон – обещававам да й се обадя и от багажа си измъквам мускалче от Розовата долина. “Това са рози от България” – “Bulgariiia“, повтаря Кунчоундза с усмивка и поглед,  който познавам и ще отнаса със себе си. (във фотографията горе виждате мускалчето в ръцете на девойката)

16 Среща

По време на пътуването ми се чухме няколко пъти. Наскоро в Париж сънувах майката на Кунчоундза такава, както я виждате на фотографията.

В сайта www.ivan.pastoukhov.com в галерии 12 и 13 ще намерите цветни и черно-бели фотографии от Кам. Необходим е компютър, сайтът е на флаш.

 

 

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*