Фамилни размисли и изложба за Ню Йорк

Дали в далечните си севлиевски корени още в турско робство родът ми е имал общо с овчари, етимологията на думата Пастухов дали е свързана с Овчаров и как това име се е посяло в нашия език не мога да кажа. Това, в което  съм убеден е, че откакто имам представа за себе си, винаги съм имал овчарски дух на номад. Интересувала ме е винаги връзкта между човешкото стадо и индивидуалния дух,  между мястото, където се намирам и невидимото отвъд хоризонта, носещо надежда за нещо ново и различно.

                                                   / Шимшал, Пакистан /

Първият номад в човешкия род се наричал Авел. Свързваме го с историята на първото убийство сред хората още в началото на човешкия род. Поради невъзможноста зо диалог и от ревност Каин, работещ земята, строителят на бъдещата цивилизация, убива брат си овчаря, духовния Авел. На иврит Авел означава Дух, вятър, дъх… Тази глава от Петокнижието показва все още непроменената абсурдност в човешкото състояние, но не без възможност за промяна. Думите във вид на мъдри поговорки идват от Кохерет, вероятно или поне, както сам той се представя, син на Давид. Става дума за Соломон, а Кохерет по-късно в гръцки превод е наречен еклесиаст, “човек, който се обръща към тълпата”, обединител или духовно лице, проповедник, свещеник… Най-известната от тези притчи ни е позната в гръцки или латински превод. На въпроса какво би могъл да извади човек от това, което го занима под слънцето, отговорът е: “Под слънцето всичко е суета и само суета”. Често с двусмислен поглед  казваме: “всичко е суета”. Да, но след Септантата, повечето гръцки преводи са втвърдени с гръцка визия и са морално окрасени, от което този текст е загубил субтилната си метафора. Преведена като суета думата “евел”, повторена 38 пъти в текста на иврит означава Дух. Със същото значение правим връзка с името Авел. (В еврейската азбука няма гласни и корена остава същия.) Тоест от заклеймяването всички да живеем в суета, същата притча в оригинал показва, че не суетата, а най-вече духът преобладава в живота на хората.  Дух, въздух, вятър, човешкият дъх като номад прави връзка с Материята, в която се развиваме. Каин и Авел, дух и материя в началото се разделят (за съжаление и досега винаги с насилие), за да се появи по-късно номада Абрахам, човек отначало чисто земен и статичен, после в движение и духовен, след това и Моисей, отново в движение прави връзка между свръх цивилизования “статичен” Египет и раждането на монотеизма. Идва и Давид, който от овчар става велик обединяващ цар и така нататък.

 

                                      / Шимшал, Пакистан /

Всичко това ме вълнува, защото заедно с вълшебния компютър, с който “промивам” фотографиите и се опитвам да пиша, виждам до каква степен търсещия човешки дух е несравнимо по-главозамайващ, което не може да не ни докара до сдобряване на Каин с Авел, както и до казаното от сина Давидов, а именно, че под слънцето Духът преобладава. Освен това разбирам по-добре желанието си да прекосявам граници, да откривам  в себе си овчарчето Авел, което съвсем не е убито от материалното в големия град.
Петокнижието, макар във втвърдени, често осакатяващи преводи и пълно с недоразбрани двусмислия, обяснява ясно, че човек не може нищо да прави истински, нито да учи, нито да работи, нито да твори, ако не е щастлив. Основната  тънка линия, по която се движим, е винаги между дух и материя.

Тези от вас, които могат да отделят време и обичат фотографията ми, са добре дошли на изложбата “Времето е наш приятел” или както я представя Министерството на Външните работи и Американското посолство в София “Time is on your side”. Тя е плод на десетдневения ми престой в Ню Йорк през миналата есен.

Откриване: 12 ептември 2011 в 18 часа. Галерия „Мисията“ в Държавен Културен Институт ул. Алфред Нобел, 2 /срещу официалния вход на МВНР/

За контакти: Държавен Културен Институт тел. 8076430 www.sic.mfa.bg

За любителите на фотография: www.ivan.pastoukhov.com, галерия 8.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*