Фамилни размисли и изложба за Ню Йорк

Дали в севлиевските си корени далеч в турско робство сме имали общо с овчари, дали етимологията на името Пастухов има общо с руското Овчаров, името ми е сложено на главата. По интересното, поради което разправям следната библейска история е, че откакто имам представа за себе си, винаги съм носил и нося овчарски дух на номад, който търси и прави връзка между “стадото”, духът човешки и невидимото отвъд хоризонта, носещо надежда за нещо ново.

/ Шимшал, Пакистан /

Първият номад сред хората, описан в петокнижието, се казва Авел. Свързваме го с историята и на първото човешко убийство още в самото начало на човешкия род. Поради невъзможност да имат диалог и от завист Каин, работещият земята, тоест материята, строителят на бъдещата цивилизация, убива брат си овчаря, духовния Авел. На иврит Авел означава Дух, вятър, дъх… Разгледана в по-блики до нас времена, тази глава от библейската история показва все още непроменената абсурдност в човешкото състояние, разбира се не без възможност за промяна. Думите във вид на мъдри поговорки идват от Кохерет или както той сам се представя, син Давидов. Става дума за Соломон. Кохерет по-късно в гръцкия превод означава еклесиаст, “човек, който се обръща към тълпата”, обединител или духовно лице, проповедник, свещеник… Най-известното от тези предания ни е познато в гръцки и латински превод. На въпроса с какво би могъл да се облагодетелства човек от всичко, което го занимава под слънцето, отговорът е: “Суета на суетите, всичко е само суета”. На нас също се случва да погледнем с двусмислен поглед и да кажем: “Bсичко е суета !”. За съжаление след Септантата, заедно с идващото християнство, много гръцки преводи са морално окрасени или втвърдени от гръцката философска мисъл, с което текстът е загубил част от субтилната си метафора. Преведена като суета, думата “евел”, повторена 38 пъти (!) на иврит означава освен вятър, „суета“, „безмислено, празно“, но също така и ДУХ. Това е вярната връзка с името Авел. Тоест от заклеймяването (в гръцкия превод) всички да живеем в суета, същата притча в оригинал показва, че духът преобладава в живота на хората.  Човешкият дух подобно на номад ни свързва с Материята, в която се развиваме. Каин и Авел, дух и материя в началото се разделят, за да се появи по-късно първият номад Абрахам – човек, отначало чисто земен и статичен, после в движение и духовен. По-късно отново в движение идва Моисей, който заедно с монотеизма прави връзка със свръхцивилизования “статичен” Египет. След него – овчаря Давид, който става велик обединяващ цар и т.н.

/ Шимшал, Пакистан /

Всичко това дълбоко ме вълнува, защото на практика присъщия ми номадизъм се свързва чудесно с  „свръхцивилизования“ компютър, с който “промивам” фотографии и се опитвам да пиша и намирам човешкия, търсещ дух за още по-главозамайващ. Това сдобрява Каин с Авел, прави връзка с думите на сина Давидов, а именно, че под слънцето водещ е Духът. В себе си още по-комфортно приемам овчарa Авел, който съвсем не е убит от материалното в големия град, а напротив, човек да потърси финната граница между дух и материя, това позволява да се диша по-свободно. Дъхът ни е даден – подарък свише.
Петокнижието, макар често в осакатени преводи и недоразбрани двусмислия, обяснява, че човек не може да прави нищо истински, нито да учи, нито да работи, нито да твори, ако не е щастлив. Основната съвсем тънка линия, по която се движим и развиваме, остава винаги между дух и материя.

Тези, които могат да отделят време и обичат фотографията ми, са добре дошли на изложбата “Времето е наш приятел” или както я представя Министерството на Външните работи и Американското посолство в София “Time is on your side” – плод на десетдневна разходка в Ню Йорк през миналата есен. Това е връзка между овчаря с овцете в Пакистан от фотографията по-горе и един от най-материалните градове на земята. И двата полюса ги носим, те ни помагат да обичаме живота.

Откриване: 12 ептември 2011 в 18 часа. Галерия „Мисията“ в Държавен Културен Институт ул. Алфред Нобел, 2 /срещу официалния вход на МВНР/

За контакти: Държавен Културен Институт тел. 8076430 www.sic.mfa.bg

За любителите на фотография: www.pastoukhov.com, галерия 8.

За любителите на фотографията: Фотогалерия на Иван Пастухов
Форма за контакт
Сподели в:

Оставете коментар

*